Hermann Hesse: Cesta do Orientu / Die Morgenlandfahrt

Nemecký prozaik, esejista a maliar žijúci vo Švajčiarsku Hermann Hesse (1877–1962) bol pre svoje protivojnové názory neustále napádaný.

16.09.2017 05:00
debata
Hermann Hesse: Cesta do Orientu / Die Morgenlandfahrt

„Čas akoby neexistoval v Hesseho rozprávke Cesta do Orientu, ktorá opisuje križiacku výpravu proti nášmu jednodimenzio­nálnemu svetu ovládanému peniazmi, číslami a hodinami. Zavedie nás do oblasti svetla, k východu slnka,do sféry nevšednosti, k novému začiatku a budúcnosti… Skutočnosť sa stáva fantáziou a fantázia skutočnosťou, takže reálne pôsobí nereálne. Do cieľa nedôjdeš vlakom, autom alebo lietadlom, ale pomocou Pegasa fantázie...... Každý sa môže zúčastniť na tejto výprave krížom-krážom svojím doterajším životom a kultúrnymi dejinami ľudstva… Napriek tomu, že Cesta do Orientu je v porovnaní s inými Hesseho dielami menej rozšírená, patrí táto rozprávka vo vedeckom svete k najväčšmi diskutovaným a veľmi kontroverzne interpretovaným textom…“ Bilingválna publikácia vychádza s doslovom Volkera Michelsa, z ktorého je predchádzajúci citát. Michels pripravil doslov osobitne pre toto slovenské vydanie.

Nemecký prozaik, esejista a maliar žijúci vo Švajčiarsku Hermann Hesse (1877–1962) bol pre svoje protivojnové názory neustále napádaný. Jeho knihy (Stepný vlk, Siddhártha) ovplyvnili generácie intelektuálov i generačných rebelov.

V nemeckom origináli Die Morgenlandfahrt (S. Fischer Verlag, 1932). Preklad Magdy Takáčovej, básne preložil Marián Hatala a doslov Volkera Michelsa Elena Diamantová, ktorá knihu aj edične pripravila. Ako ilustrácie vydavateľ použil dva akvarely Hermanna Hesseho. Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hermann Hesse #Cesta do Orientu