Tolkien písal Hobita pre svoje deti, no čítal ho celý svet

John R. R. Tolkien bol pôvodne profesorom staroanglickej literatúry, no jedného z najslávnejších a najvplyvnejších spisovateľov sveta z neho urobilo niečo celkom iné. Tolkienovi sa podarilo uspieť vďaka príbehom, ktoré pôvodne vymyslel pre svoje štyri deti. Nielen pre ne tak vytvoril celkom nový svet s vlastnou históriou, jazykom, písmom a legendami.

21.09.2017 09:00
Hobit Martin Freeman Foto: ,
Vo filmovej sérii Hobit si Bilba Bublíka zahral Martin Freeman.
debata

Jeho príbehy o boji dobra so zlom, o statočných hobitoch a ďalších postavách z fiktívnej Stredozeme hltajú čitatelia už desiatky rokov. Kľúčový Tolkienov román Hobit alebo Cesta tam a zase späť vyšiel pred 80 rokmi, 21. septembra 1937.

Tolkien začal Hobita písať niekedy v 30. rokoch. Podľa neho to bolo okolo roku 1935, ale jeho synovia tvrdili, že im príbeh začal po večeroch rozprávať už dávno predtým. S knižným vydaním Tolkien nepočítal. Hobit vyšiel až vďaka rodinnej priateľke Elaine Griffithsovej, ktorá texty ukázala vo vydavateľstve George Allen & Unwin, kde práve pracovala. Vo vydavateľstve boli príbehom nadšení a knižku vydali 21. septembra 1937. V slovenčine vyšla prvýkrát v roku 1973, keď Tolkien zomrel.

V knižke Tolkien priblížil čitateľom hlavného hrdinu Bilba Bublíka, z ktorého sa neskôr stal statočný vodca. Jeho život obráti naruby kúzelník Gandalf, ktorý Bilba pošle so skupinou trpaslíkov na ďalekú a nebezpečnú výpravu za pokladom. Prsteň moci sa v Hobitovi spomína len málo. Až v slávnejšej trilógii sa čitateľ dozvedá, kto bol vlastne Gloch a čo s inak dobrosrdečným Bilbom dokáže urobiť čarovný prsteň.

Hobit je úvodné dielo k rozsiahlej a prepracovanejšej trilógii Pán prsteňov, do ktorej sa dá bez znalostí niektorých detailov z Hobita len ťažko preniknúť. K popularizácii románov najviac prispelo ich sfilmovanie, no mnohým čitateľom sa tým zrútil svet. Predstavy o tom, ako môže Tolkienov svet vyzerať, patrili totiž k najkrajším zážitkom z čítania.

Pán prsteňov slávil historické úspechy na filmovom plátne v podobe trilógie a filmový Hobit je takisto trojdielny. Obe série nakrútil režisér Peter Jackson. Tolkien pritom filmárov dvakrát nemiloval a tvrdil, že jeho knihy sú nesfilmovateľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #kniha #Peter Jackson #Pán prsteňov #Hobit #J. R. R. Tolkien