Zuzana Mojžišová: Za rómskym ľudom

Názov ja parafrázou názvu filmu Za slovenským ľudom českého, na Slovensku pôsobiaceho etnografa Karola Plicku z roku 1928.

19.10.2017 05:00
debata
Zuzana Mojžišová: Za rómskym ľudom
Zuzana Mojžišová Za rómskym ľudom Zuzana Mojžišová: Za rómskym ľudom

Názov ja parafrázou názvu filmu Za slovenským ľudom českého, na Slovensku pôsobiaceho etnografa Karola Plicku z roku 1928. Tento sociálny cestopis, ako autorka knižku žánrovo vymedzila, vznikal plynulým prepájaním denníkových záznamov z jednotlivých výskumných výjazdov, textov pesničiek a úryvkov z autentických rozhovorov.

Zaznamenala ich v rómskych osadách a domácnostiach na východe krajiny. Kniha je súčasťou etnomuzikologického projektu Šilalo paňori / Studená vodička – 25 dokumentačných videí o rómskych piesňach a spôsobe živote, ktorých autormi sú Jana Belišová, Zuzana Mojžišová a Marek Šulík.

Scenáristka a spisovateľka Zuzana Mojžišová (1965) pôsobí na Katedre umeleckej kritiky VŠMU. Debutovala zbierkou poviedok Afrodithé v roku 1997, na debut o trinásť rokov nadviazala prózou Bon voyage, ktorá sa dostala do finálovej desiatky Ceny Anasoft litera 2011. Napísala tiež dve knižky pre deti a odbornú publikáciu Premýšľanie o filmových Rómoch (2014).

Ústav hudobnej vedy SAV/Žudr

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Šilalo Paňori #Zuzana Mojžišová #Za rómskym ľudom