Príbeh trúchliaceho Lincolna získal Man Booker Prize

Je studená februárová noc, rok 1862. Americký prezident Abraham Lincoln prichádza do hrobky svojho jedenásťročného syna Willieho, ktorý len krátko predtým umrel na následky týfusovej horúčky. Nad trúchliacim otcom sa vznášajú desiatky duchov polemizujúcich o témach ako rodičovstvo, vlastenectvo, rasa či smrť. Práve ich si americký spisovateľ George Sauders vybral za rozprávačov príbehu, ktorý zachytáva túto trpkú a predčasnú rozlúčku otca so synom. Za knihu Lincoln in the Bardo si autor odniesol prestížnu Man Booker Prize.

18.10.2017 13:07 , aktualizované: 17:21
debata
George Saunders vraj námet diela Lincoln in the... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
George Saunders George Saunders vraj námet diela Lincoln in the Bardo nosil v sebe 20 rokov.

„Forma a štýl tohto celkom jedinečného románu odhaľujú duchaplný, inteligentný a hlboko dojímavý príbeh. Neodbytné duše, ktoré mátajú v záhrobí syna Abrahama Lincolna, paradoxne evokujú živé charaktery, ktoré obývajú druhý svet. Román Lincoln in the Bardo je zakorenený v histórii, no takisto sa s ňou pohráva. Popritom skúma to, aký význam a skúsenosť môže ukrývať súcit,“ vyjadrila sa na margo víťaznej knihy Lola Youngová, predsedníčka poroty, ktorá o cene rozhodla. George Sauders si ocenenie prevzal v utorok v londýnskej Guildhall z rúk Camilly, vojvodkyne z Cornwallu. Spolu s ňou získal aj finančnú odmenu vo výške 50-tisíc libier (v prepočte približne 56-tisíc eur).

Päťdesiatosemročný rodák z Texasu si uznanie získal krátkymi poviedkami ako CivilWarLand in Bad Decline (1996) či Tenth of December (2013), ktoré využitím reálnych aj surreálnych prvkov umocňovali zložitosť americkej kultúry. Lincoln in the Bardo je jeho prvým románom, pričom námet vraj v sebe nosil dvadsať rokov. „Nemal som v úmysle písať o Lincolnovi, no keď som pred rokmi počul príbeh o tom, ako navštívil hrobku svojho syna, nesmierne ma to zaujalo. O knihe som premýšľal ako o prostriedku, ktorým som sa snažil vyvolať rovnakú emóciu, akú som vtedy prežil ja. Písanie o Lincolnovi sa neskôr stalo akousi nevyhnutnosťou, nie nutným zlom, ale skôr bremenom. Potom som si však povedal, že predsa nepíšem veľkú súhrnnú knihu, ponúkam len malé záblesky v jednom špecifickom momente, v jednu konkrétnu noc,“ priblížil Sauders pre magazín Time. Podľa jeho slov ho tiež prekvapilo, ako musel Lincoln počas prvých rokov vo funkcii znášať obrovskú vlnu nepopularity, no napriek tomu sa stále posúval vpred a snažil sa tomu čeliť.

George Sauders je druhým americkým autorom, ktorý získal Man Booker Prize. Minulý rok sa laureátom stal Američan Paul Beatty za dielo The Sellout, ktoré sa zameriava na rasové problémy v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Man Booker Prize #Abraham Lincoln #George Saunders #Lincoln in the Bardo