Kniha: Vzrušujúci výlet do hlbín

Pôvabná novinka manželov Mizielinských, ktorú vydal Slovart, vlastne ukrýva dve knihy v jednej.

29.10.2017 12:00
Pod vodou Foto: ,
Knižná novinka Pod vodou, Pod zemou.
debata

Z jednej strany čitateľov lákajú do sveta Pod zemou, a keď knihu otvoria z opačnej strany, ocitnú sa Pod vodou. Nielen deti, ale zaručene ani ich rodičia sa od nádherne ilustrovanej veľkoformátovej knihy nebudú vedieť odtrhnúť.

Hovorím z vlastnej skúsenosti. Stačí sa začítať do názvov kapitol. Časť Pod vodou sa začína kapitolkou V jazere, pokračuje V oceáne, prejde na slnkom prežiarený Koralový útes a ocitne sa na dvojstrane nazvanej Pozoruhodné diery. Tu sa fascinovaný čitateľ dozvie napríklad o Veľkej modrej diere hlbokej 124 m, ktorá sa nachádza v strede koralového útesu v Karibskom mori pri pobreží Belize, alebo o diere Dashiwei Taiankeng hlbokej 613 m v Číne. Keď sa nadýchne, môže pokračovať na ďalšej strane, kde sa poučí o tlaku pod vodou, prejde na potápanie a vzrušujúcu časť nazvanú Rekordéri pod hladinou. Zistí tu, že svetový rekordér vo freedivingu Herbert Nitsch dokáže zadržať dych na vyše deväť minút. A tiež, že Ahmed Gabr, rekordér v potápaní s dýchacím prístrojom, sa do hĺbky 332 m potopil za 14 minút, no vynoriť sa na hladinu mu trvalo 13 hodín.

Ďalej môže obdivovať podmorské odevy pradedov – veď prvé primitívne potápačské odevy vznikli pred 300 rokmi. A prvú ponorku zostrojil v 17. storočí v Anglicku holandský vynálezca Cornelius Drebbel. A potom sú tu kapitoly Morské obry, Ropné plošiny, Vedci pod vodou, Podmorské komíny, Dravce a svetielkujúce ryby a Mariánska priekopa, kým sa nakoniec ocitneme na Dne sveta. Práve vtedy možno otvoriť knihu z opačnej strany a pozrieť sa pod zem. Tu autori odhalia kráľovstvo jaskyniarov, baníkov, podzemných nôr rôznych zvierat a jaskynných labyrintov. Podzemná a podmorská časť knihy sa navzájom symbolicky prepoja v strede – v jadre Zeme. Nádhera!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pod vodou #Pod zemou