Winfried Georg Sebald: Vysťahovalci

Štvoricu silných ľudských príbehov spája nielen téma exilu, zapríčineného turbulentnými dejinnými pohybmi 20. storočia, ale predovšetkým hlboký záujem o ľudskú pamäť a vzťah, ktorý vytvára medzi človekom a miestom.

27.10.2017 05:00
debata

Zároveň sa v nich naplno rozvíja výrazný autorský štýl, balansujúci na pomedzí memoárovej prózy, cestopisu a fotografickej e­seje.

Winfried Georg Sebald: Vysťahovalci

Témou, ktorá spája jednotlivé príbehy, sú následky Druhej svetovej vojny a holokaustu na Nemcov, obzvlášť na tých, ktorí majú židovský pôvod. Všetky postavy v knižke opustili Nemecko alebo nemeckú komunitu, každý jednotlivý príbeh má svoje špecifické nuansy. Paul Bereyter svoju vlasť neopúšťa – stáva sa outsiderom, pretože má ako Žid skúsenosť obete prenasledovania. Ambros Adelwarth nie je Žid, ale jeho úzke vzťahy s rodinou židovských emigrantov, pre ktorú pracoval ako správca, znásobujú jeho strach z vojny.

Nemecký spisovateľ a akademik W. G. Sebald (1944–2001) bol ku koncu svojho života považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných nemeckých autorov a nádejného laureáta Nobelovej ceny za literatúru. Prednášal nemeckú literatúru na University of East Anglia v britskom Norwichi.

V nemeckom origináli Die Ausgewanderten (Eichborn 1992).

Brak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Winfried Georg Sebald #Vysťahovalci