Kristin Dombek: Sebectvo tých druhých

Esejistka prináša v knihe s podtitulom Esej o strachu z narcizmu príbeh o tom, ako sa zo zriedkavej klinickej diagnózy stal veľký kultúrny fenomén, úložný priestor pre náš strach a úzkosti z lásky, priateľstva a vzťahov.

29.10.2017 05:00
debata

Autorka sa odosobňuje od hystérie a kreslí jasnú hranicu medzi patológiou a obyčajným sebectvom.

Kristin Dombek: Sebectvo tých druhých

A v neposlednom rade píše o sebe v úprimnej snahe nájsť cestu von zo začarovaného kruhu strachu a obvinení, ktorá by viedla k uvoľnenejšiemu a uspokojivejšiemu životu.

„V knihe je množstvo informácií, ktoré však kompenzuje ľahkosť štýlu. Jej autorka sa v siedmich kapitolách venuje veľkej a nejednoznačnej téme, ktorá je navyše populárna, ošemetná a zábavná – téme narcizmu a jeho podobám v literatúre (Ovídius, Freud), v reality šou a na internetových stránkach poskytujúcich rýchlu úľavu od sebectva rodinných príslušníkov…“ napísali o knižke v New York Times Book Review.

Americká esejistka, kritička a kultúrna novinárka Kristin Dombek píše pre New York Times, Harper’s, London Review of Books, n+1 a Paris Review. Pôsobí na City University of New York.

V anglickom origináli The Selfishness of Others: An Essay on the Fear of Narcissism (Farrar, Straus and Giroux 2016). Preložila Aňa Ostrihoňová.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristin Dombek #Sebectvo tých druhých