Jana B. Wild: Shakespeare. Zooming

Kniha esejí približuje klasického dramatika z rôznych strán a pozícií.

23.10.2017 05:00
debata

Voľne sa pohybuje v rôznych kultúrno-geografických teritóriách, obdobiach aj žánroch, zaostruje pozornosť raz na veľké celky, inokedy na menšie detaily.

Jana B. Wild: Shakespeare. Zooming

Slovenský Shakespeare sa tu ukazuje napríklad v súvislostiach s antickými satirikmi, Erazmom Rotterdamským a Lasicom a Satinským. Cez knižné vydávanie Shakespeara na Slovensku sa reflektuje stav našej (ne)pripravenosti viesť s autorom dialóg.

Analýza prekladov niektorých pasáží do slovenčiny a češtiny poukazuje na rôzne kultúrne polia, do ktorých sa texty dostávajú v rôznych dobách. V zornom poli autorky ocitajú preklady aj adaptácie, divadelné uvedenia aj knižné vydania, anglofónne aj domáce režijné aj herecké prístupy ako aj zahraničná kritická reflexia Shakespeara. Kniha ponúka osciláciu medzi blízkym a vzdialeným, domácim a cudzím, detailom a celkom, históriou a súčasnosťou, textom a meta-textom.

Divadelná vedkyňa a kritička, vysokoškolská profesorka dejín divadla Jana Bžochová-Wild (1962) sa profesijne špecializuje na dielo Williama Shakespeara, o ktorom napísala niekoľko vlastných monografií. V roku 2014 pripravila kolektívnu monografiu v angličtine o recepcii Shakespeara v krajinách V4 In double trust. Shakespeare in Central Europe (VŠMU 2014). Európa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana B. Wild #Shakespeare. Zooming