Bibliotéka aj s hviezdami severskej krimi

Knižné novinky, stretnutia s autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania či tvorivé dielne pre deti.

09.11.2017 14:00
debata

To všetko budú môcť návštevníci nájsť na najväčšom knižnom veľtrhu Bibliotéka, ktorého 25. ročník sa už dnes začína v bratislavskej Inchebe. Rastúci záujem verejnosti o knižné novinky potvrdila minuloročná návštevnosť, ktorá prekročila hranicu 45-tisíc ľudí.

Hosťami Bibliotéky budú aj Hans Rosenfeldt a... Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth Hosťami Bibliotéky budú aj Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth.

"Pri každom veľtrhu sa snažíme dosiahnuť minimálne takú istú návštevnosť ako počas predchádzajúceho ročníka. Určite budeme veľmi radi, keď sa tentoraz podarí toto číslo nielen naplniť, ale aj zvýšiť,“ tvrdí za organizátorov veľtrhu Antónia Čermáková-Mištaľová. Prilákať čo najväčší počet ľudí sa Bibliotéka opäť snaží najmä pestrou žánrovou ponukou. Návštevníci sa budú môcť stretnúť s beletriou, literatúrou faktu, poéziou či detskými knihami. Súčasťou veľtrhu bude opäť aj výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika zameraná na prezentáciu učebníc, vzdelávacích softvérov a školských pomôcok.

Ťahákom bude opäť krimi

Najväčším lákadlom sú už tradične besedy so zahraničnými i slovenskými autormi. Po minuloročnom úspechu návštevy autora severskej krimi Samuela Bjørka z Nórska Bibliotéku v piatok o 18. hodine navštívia ďalší populárni autori detektívok. Švédska dvojica scenáristov a spisovateľov Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth stojí za knihami ako Tí, ktorí zlyhali; Hrob v horách; Učeň; Nemý svedok či Temné tajomstvá. Hansa Rosenfeldta navyše môžu poznať televízni diváci aj ako autora populárneho seriálu Most.

Slovenská krimi však nebude v ničom zaostávať. Zastupovať ju bude aj spisovateľka Katarína Holetzová, ktorá si mimoriadny ohlas získala už svojím debutom Smrť prekliatych. Na veľtrh príde predstaviť svoju novú knihu Svorka. "Priznám sa, že som takýto úspech nečakala. Veľkou výhrou pre mňa bolo už len to, že som vôbec napísala prvú knihu. Vtedy sa mi ani nesnívalo, že raz vyjde vo veľkom vydavateľstve a že sa dočká pokračovania. Dokonca aj v českom preklade,“ priznala Katarína Holetzová pre Pravdu. "Písať krimi je o to zaujímavejšie, že musím vlastne postupovať od konca. Najprv vymyslím motív, postupne ho zasadím do konkrétneho prostredia, vytvorím dejovú líniu a charaktery postáv. Pri detektívke je dôležité, aby všetko do seba zapadlo a aj sám čitateľ mal šancu prísť na to, kto je vrah. A to ma na písaní detektívok baví asi najviac,“ dodala autorka, ktorá sa návštevníkom predstaví v piatok o 14. hodine na scéne Literárneho pódia Panta rhei.

Krehká imunita

Ďalšou výraznou ženskou autorkou je aj poetka Mária Ferenčuhová, ktorá si tento rok z Bibliotéky odnesie Cenu za najlepšie knižné dielo ženskej autorky vydané v predošlom roku. Porota Ceny Bibliotéky pod vedením Dušana Dušeka sa tak rozhodla na základe jej minuloročnej zbierky Imunita, ktorá zvíťazila aj v ankete Kniha roka denníka Pravda.

"Zbierka Imunita priniesla do kontextu slovenskej poézie niečo naozaj nové. Ide o výraznú poetickú zbierku a mimoriadny umelecký počin, ktorý znamenal posun aj v osobnom raste autorky. Sama poetka hovorí o dokumentárnej poézii, no podľa môjho názoru je to jednoducho skvelá zbierka, ktorá dokumentačnosť využíva skôr ako pracovný nástroj. Inovatívnosť spočíva aj v témach ako starnutie či ohrozenie života vážnym ochorením, ktoré sú často tabu, prípadne sa im iní tvorcovia vyhýbajú,“ odôvodňuje verdikt poroty riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. Prezentácia a autorské čítanie laureátky Ceny Bibliotéky 2017 sa bude konať v sobotu o 17. hodine, pričom Máriu Ferenčuhovú uvedie spisovateľka Veronika Šikulová.

Dobrá kniha nestojí euro

Bibliotéka tento rok privíta aj vydavateľstvá Artforum a Absynt, ktoré sa rozhodli zareagovať na negatívny vývoj, ktorý v posledných rokoch na veľtrhu spozorovali. "Bibliotéka sa zmenila na výpredaj. Aj celková propagácia je postavená na tom, že ponúkajú knihy už od jedného eura. No cena knihy taká jednoducho nie je. Iniciatíva zúčastniť sa na tomto veľtrhu prišla zo strany Absyntu. Povedali sme si, že to vyskúšame a ukážeme ostatným, že to ide aj inak,“ tvrdí za vydavateľstvo Artforum spisovateľka Monika Kompaníková. Šíriť osvetu o tom, ako knižky vznikajú a koľko ľudí na nich vlastne pracuje, sa podľa jej slov snažia už dlhodobo. "Chceme ľuďom ukázať skutočnú hodnotu knihy. Ja sama som autorka a čiastočne pracujem aj vo vydavateľstve, takže poznám celý ten reťazec. Viem, aké sú honoráre, viem, koľko ľudí pracuje na jednej jedinej knihe… Je dôležité, aby si to ľudia uvedomili. Aby vnímali hodnotu knihy nielen ako fyzického predmetu, ale aj duševnej práce. Na to sa tak trošku zabúda,“ dodáva autorka.

Tipy z programu

Meir Shalev: Dve medvedice

  • Štvrtok, 18.00
  • Literárne pódium Panta rhei

Trochu o duši: reprezentatívny výber 47 básní prvej dámy poľskej poézie Wisławy Szymborskej

  • Hosť: Emília Vášáryová
  • Piatok, 13.00
  • Scéna Programové centrum 2
  • PC2

Marek Vadas: Útek

  • Scénické čítanie bábkoherca Lukáša Tandaru.
  • Sobota, 10.00
  • Scéna Deti sú naše knihy

Maroš Hečko: Ďalej na západ sa dá ísť len na východ

  • Sobota, 12.00
  • Pódium ZVKS a LIC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibliotéka #Michael Hjorth #Hans Rosenfeldt #Antónia Čermáková-Mištaľová