Alexander Blok: Čo vietor spieva

Brilantný jazyk, jedinečnosť myšlienkových postupov, originalita a genialita, to všetko sú atribúty, ktoré hovoria o nadčasovej kvalite poézie ruského symbolistu. Hlavné témy jeho poézie našli riešenie v cykle Vlasť (Čo vietor spieva). Celkovo je pre Blokovu tvorbu charakteristické paradoxné prelínanie mystického a reálneho. Knižka je výberom z básnikovej tvorby.

16.11.2017 05:00
debata
Alexander Blok: Čo vietor spieva
Alexander Blok Čo vietor spieva Alexander Blok: Čo vietor spieva

Blok bol citlivý ku každodenným vnemom a zvukom okolitého sveta, jeho mesta a hercov, s ktorými sa stretával a sympatizoval s nimi. Osobitosťou jeho štýlu je využívanie metafory protikladu sna a dezilúzie, cigánskych piesní, ktoré chytajú za srdce. Časté lyrické vnímanie sveta on sám pokladá za základnú vlastnosť pravého básnika, pre ktorého romantické pretvorenie sveta pomocou metafory nie je svojvoľná poetická hra, ale pravý vklad do tajomnej podstaty sveta.

Alexandrom Blokom (1880–1921) sa začína rozhodné oslobodenie sa ruského verša od princípu počítania slov podľa stôp. V tomto zmysle sa všetci novší ruskí poeti učili od Bloka.

Preložil Alojz Nociar.

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vydavateľstvo SSS #Alexander Blok #Čo vietor spieva