Tim Marshall: V zajatí geografie

Kniha s podtitulom Desať máp, ktoré vám povedia všetko, čo chcete vedieť o globálnej politike, vychádza v dvoch desiatkach krajín a sprevádza ju povesť výnimočného sprievodcu modernými dejinami, ktorý na relatívne malej ploche zhrnul to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť o súčasnom svete.

17.11.2017 05:00
debata
Tim Marshall: V zajatí geografie
Tim Marshall V zajatí geografie Tim Marshall: V zajatí geografie

Geografické pomery ovplyvnili vývoj celého ľudstva a dodnes ovplyvňujú správanie politikov. Ich rozhodnutia sú limitované pohoriami, riekami, púšťami aj oceánmi. Ak sa ste sa pýtali, prečo je Putin posadnutý Krymom, prečo boli USA predurčené stať sa svetovou veľmocou, alebo čo stojí za čínskou expanziou, máte v rukách tú správnu knihu. V desiatich kapitolách (venovaných Rusku, Číne, Spojeným štátom, Európe, Afrike, Blízkemu východu, Indii a Pakistanu, Japonsku a Kórei, Latinskej Amerike a Arktíde) sa autor pozerá na minulosť, súčasnosť a budúcnosť s použitím máp, úvah a príležitostne aj osobných skúseností. Ponúka pohľad na najdôležitejšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú svetové dejiny.

Tim Marshall (1959) je popredný britský odborník v zahraničnej politike, bol redaktorom televíznej stanice Sky News a predtým pracoval pre BBC a rozhlasovú stanicu LBC/IRN. Spravodajsky pokrýval viac než tridsať krajín a písal o konfliktoch v Chorvátsku, Bosne, Macedónsku, Kosove, Afganistane, Iraku, Libanone, Sýrii a Izraeli.

V anglickom origináli Prisoners of Geography (Elliot and Thompson 2015), preložil Igor Otčenáš.

Premedia

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Premedia #Tim Marshall #V zajatí geografie