Vladimir Sorokin: Manaraga

Šesťsto rokov trvajúca Guttenbergova epocha sa končí. Začína sa epocha, kde sa knihy už nevydávajú a netlačia, uchovávajú sa už len v múzeách.

24.11.2017 05:00
debata
Vladimir Sorokin: Manaraga

A medzi bohatými snobmi sa šíri nová móda – grilovacie párty, kde mäso zručný kuchár obracia na ohni z horiacich papierových kníh.

Nová móda tak zmení knihy na ohrozený druh zapísaný v Červenej knihe a novodobé čítanie, grilovanie a požívanie takto pripravených pokrmov na zločin. Čo sa však stane, keď sa reformátor rozhodne zaviesť snobskú zábavu pre niekoľkých vyvolených aj do fastfoodov? Aký bude osud papierovej knihy vo svete múdrych bĺch a hologramov – po Novom stredoveku a Druhej islamskej revolúcii? Nový román jedného z najpopulárnejších súčasných ruských autorov sa dá čítať ako epitaf literatúre v papierovej forme – aj ako oslava večného života.

Postmoderný spisovateľ a dramatik Vladimir Sorokin (1955) debutoval v roku 1983 samizdatovým románom Rad (Očereď), ktorý vyšiel knižne v Paríži. Preslávil ho románová dystopia Opričníkov deň (slovensky vo vydavateľstve Kalligram, 2008) o Rusku v roku 2017: v Kremli vládne cár, ruština má mnoho čínskych slov a krajinu oddeľuje od susedov Veľký ruský múr…

Z ruského originálu Manaraga (Corpus 2017) preložil Ján Štrasser.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Sorokin #Manaraga