Ladislav Mňačko: Nočný rozhovor

„V apríli roku 1965 som bol v Drážďanoch. Celú noc som prechodil po meste, ktoré sa dodnes nespamätalo zo strašných následkov vojny. Keď som sa vrátil domov, začal som písať túto knihu. Nie je to autobiografia, ale môže si niekto vymyslieť niečo, čo sa nikdy nestalo?“

30.11.2017 05:00
debata
Ladislav Mňačko: Nočný rozhovor
Ladislav Mňačko Nočný rozhovor Ladislav Mňačko: Nočný rozhovor

Novela Nočný rozhovor (1966) je majstrovskou analýzou hrôz druhej svetovej vojny. Prostredníctvom dialógu s obsluhujúcou dievčinou v drážďanskej kaviarni sa autor s až cynickou otvorenosťou pokúsil rozobrať otázku viny za krvavý konflikt. Obaja rozprávajú ako prežili nacizmus a ako sa s tým po určitom čase vyrovnávajú. Z dialógu bývalého väzňa koncentračného tábora a dcéry nacistu vzniklo pozoruhodné prozaické dielo, ktoré je dodnes bolestne aktuálne.

Novinár a spisovateľ Ladislav Mňačko (1919 – 1994) patril medzi najvýznamnejších česko-slovenských autorov. V počiatkoch svojej literárnej tvorby sa prejavoval najmä ako angažovaný básnik a dramatik, ale už jeho prvé prozaické dielo, protivojnový román Smrť sa volá Engelchen, sa stretlo s nevídaným čitateľským ohlasom a dočkalo sa filmového spracovania. V prelomovom roku 1968 mu vyšiel dnes už kultový román Ako chutí moc.

Europa

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ladislav Mňačko #Nočný rozhovor