Viet Thanh Nguyen: Sympatizant

Jeden je agent vietnamských komunistov, druhý slúži juhovietnamskému demokratickému režimu. Sú dvaja a pritom je len jeden. Rozštiepená osobnosť i rozštiepená myseľ dvojitého agenta.

01.12.2017 05:00
debata
Viet Thanh Nguyen: Sympatizant
Viet Thanh Nguyen Sympatizant Viet Thanh Nguyen: Sympatizant

Schizofrénia, alebo absolútna prispôsobivosť? Sever a juh Vietnamu tu proti sebe bojujú vo vnútri jedného človeka, ktorý vidí, že jeho krajina sa rozpadá na márne kúsky.

Aj preto sa snaží na všetky udalosti pozerať mimoriadne objektívne, hoci každá jedna sa ho bytostne dotýka. Po úteku do Ameriky sa snaží začať nový život v zámorskej vietnamskej utečeneckej komunite – a práve to je príležitosť, aby zrekonštruoval svoj dovtedajší život. Príbeh knihy Sympatizant zachytáva hrôzostrašnosť a zároveň absurdnosť vietnamskej vojny, ktorá sa neodohráva len na úrovni armády, ale najmä medzi obyčajnými ľuďmi.

Viet Thanh Nguyen (1971) je vietnamsko-americký spisovateľ. Narodil sa vo Vietname ako syn severovietnamských rodičov, ktorí v roku 1954 emigrovali na juh. Po páde Saigonu jeho rodina utiekla do USA. Vyštudoval na univerzite Berkeley. V súčasnosti pôsobí ako profesor na University of Southern California. Jeho debut Sympatizant bol v roku 2016 ocenený Pulitzerovou cenou za najlepší román, ale aj mnohými ďalšími cenami.

V anglickom origináli The Sympatizer (Grove Press/Atlantic 2015). Preložil Peter Tkačenko.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Viet Thanh Nguyen #Sympatizant