Priviesť kvalitu k deťom bude úlohou Centra literatúry

Ministerstvo kultúry chce, aby deti a mládež častejšie siahli po kvalitných knihách. Pomôcť v tom má nové Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania pri Bibiane - medzinárodnom dome umenia pre deti v Bratislave. Zriadenie centra odobrila vláda.

04.12.2017 05:00
Deti, čítanie, knižnica, rozprávky, chlapec,... Foto:
Nové Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania chce k deťom dostať viac kvalitných kníh.
debata

Na rozdiel od viacerých krajín západnej Európy, ale aj ďalších krajín mimo EÚ, nemá podľa ministerstva kultúry Slovensko vypracovaný účinný systém podpory čítania. Podľa ministerstva je novým javom posledných rokov ľahostajnosť a nezáujem detí a mládeže o čítanie a knihy. Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania má vzniknúť k 1. januáru 2018 v rámci Bibiany, ktorá je jednou z rezortných organizácií ministerstva kultúry. Centrum bude spolupracovať s expertmi z viacerých spoločenskovedných disciplín aj zo zahraničia. Jeho ročný rozpočet je navrhovaný vo výške 85-tisíc eur.

„Centrum nemá ambíciu metodicky usmerňovať knižnice ani ich činnosť, čo patrí do kompetencie Slovenskej národnej knižnice v Martine. Bude však tak ako doteraz Bibiana poskytovať aj knižniciam možnosť využívať aktivity na podporu čítania a zúčastňovať sa na programoch, ktoré bude centrum pripravovať,“ priblížilo svoje zámery v koncepcii ministerstvo. Zriadením centra v Bibiane sa podľa neho posilní spojenie literatúry, ilustrácie a divadla a vytvorí sa jednotná platforma na výchovu detí vo všetkých oblastiach umenia. Centrum má okrem iného vytvárať metódy podpory čítania, spájať rôzne iniciatívy a organizácie v tejto oblasti, vytvárať metodické materiály a školiť.

Jeho náplňou má byť ďalej umelecká, vzdelávacia a vydavateľská činnosť, medzi iným má organizovať vlastné programy zamerané na kultúru čítania. Tiež má využiť už existujúce podujatia a časopis Slniečko určený žiakom 1. až 5. ročníka základných škôl na formovanie vzťahu detí k literatúre a ilustráciám.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #čítanie #Bibiana #Centrum literatúry pre deti a mládež