Tipy na čítanie: Vražda v Orient exprese aj Svorka

Kto by nemal rád chvíle s dobrou detektívkou, navyše, keď má vedľa seba tanierik s vianočným pečivom. Ponúkame štyri knižky, ktoré môžu vstúpiť do tejto kombinácie. Sladkosti vraj dobre vplývajú na nervy a tie treba mať silné, lebo zločiny sú čoraz strašnejšie. Ponúkame však aj „pohodové“ prípady od Agathy Christie.

18.12.2017 05:00
debata
Knižky zľava: Daniel Silva: Dom špiónov,... Foto: Pravda, Helena Dvořáková
Daniel Silva Katarína Holetzová Svorka Vražda v Orient exprese Agatha Christie Knižky zľava: Daniel Silva: Dom špiónov, Katarína Holetzová: Svorka, Agatha Christie: Vražda v Orient exprese a Agatha Christie: 3xHercule Poirot.

Začnime od najtvrdšieho námetu: v knižke Daniela Silvu Dom špiónov (vydal Slovenský spisovateľ) ide o teroristický útok: Štyri mesiace po najväčšom atentáte na americkej pôde 11. septembra 2001 teroristi Islamského štátu udrú znova. Tentoraz v elegantnej londýnskej štvrti West End. Séria výbuchov otrasie štvrťou. Páchatelia sú utajení, ale zanechajú stopu, a tá vedie do ďalšieho exkluzívneho prostredia, do južného Francúzska, a to priamo do luxusného sídla bývalej krásnej modelky. Tú si manžel rozmaznáva, ale peniaze má z obchodu s drogami a ani netuší, že tým podporuje nepriateľov Západu. Pod skúseným vedením vyšetrovateľa sa táto dvojica uplatní v globálnej vojne s terorizmom. Kniha je už sedemnásta v úspešnej sérii. Populárny je autor aj jeho detektív Gabriel Allon. Je to špičkový agent a reštaurátor. Naháňa najnebezpečnejšieho teroristu sveta, nepolapiteľného Saladina! Seriál sa bude aj filmovať!

Katarína Holetzová umiestnila dej svojej detektívky Svorka na Slovensko. Knihu, ktorú vydal Marenčin PT, sprevádza slogan Mrazivé slovenské krimi a varovanie: Pred krvavou minulosťou neunikneš. V knižke sa riešia brutálne vraždy bývalých detských špiónov, ktoré otrasú celou krajinou. Kriminalista René Juhász vyšetruje bizarnú smrť podnikateľa v kaštieli uprostred hôr. Všetko nasvedčuje, že ide o sexuálne motivovaný čin, ale nie je to jediný motív. V minulosti v zámočku mala byť ozdravovňa. A práve na tomto mieste mala socialistická tajná služba vychovávať detských špiónov. Námet ako remeň a autorka ho s primeranou vervou napĺňa: Chlapci, ktorí si tu písali denník, postupne umierajú za nejasných okolností. Ide o pomstu? Kto sa rozhodol po toľkých rokoch vraždiť? A čo je to za povahu, ten detektív Juhász? Dado Nagy na jeho adresu vyhlásil, že to je detektív, na ktorého nezabudnete. A Katarínu Holetzovú nazvala kritika princeznou slovenského krimi. Napísala totiž už aj detektívku Smrť prekliatych, ktorá vyšla už aj v českom preklade.

No a ešte si môžete pri stromčeku čítať knižky od Agathy Christie, ktoré práve vydal Slovenský spisovateľ. Vražda v Orient exprese môže doplniť zážitok z novej verzie filmu podľa tejto knihy. Autorka ju uvádza zoznamom účinkujúcich osôb, takže kto nepostrehol všetky detaily a nuansy vo filme, môže si doplniť informácie z knihy. Čítať je iné, ako pozerať obrázky. Ďalšia kniha Agathy Christie 3×Hercule Poirot sa skladá z troch príbehov – Vražda na Níle, Vražda je zvyk a Schôdzka so smrťou. Kniha je hrubá a na obálke má reliéf hodín, s ktorými sa dá pohrať – ručičky sa hýbu, ale je to klam! Tak, ako klamlivá býva skutočnosť v detektívkach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agatha Christie #Vražda v Orient exprese #Katarína Holetzová #svorka