Michel Houellebecq: Elementárne častice

Sú typickými príslušníkmi atomizovanej spoločnosti, v ktorej náboženstvo ustúpilo plytkej ezoterike a filozofiám New Age a lásku nahradilo prázdne sexuálne splynutie.

16.12.2017 05:00
debata
Michel Houellebecq: Elementárne častice
Michel Houellebecq Elementárne častice Michel Houellebecq: Elementárne častice

Román – raz vtipný, ostrý, inokedy didaktický, dojemný a naturalistický – je príbehom dvoch bratov, ale jeho skutočnou témou je rozklad súčasnej spoločnosti, jej predstáv o sebe samej, domnienok, jej politickej nekorektnosti a prejavov vo všetkom, od antropológie po listy čitateliek v dievčenských časopisoch. Rozklad moderných životov a lásky.

Nevlastní bratia Michel a Bruno majú spoločnú matku, ale inak nič viac. Michel je výskumník, idealista, prísny zástanca determinizmu, ktorý je neschopný milovať, nahrádza život prácou, jedlom z Monoprix a sedatívami. Bruno je voľnomyšlienkar, hoci viac v teoretickej ako v praktickej rovine, a len zúfalo sa snaží dopracovať k sexuálnym pôžitkom.

Michel Houellebecq (1956), francúzsky básnik, prozaik a esejista čitateľov zaujal už svojím prvým románom Rozšírenie bojového poľa. Za román Mapa a územie dostal v roku 2010 Goncourtovu cenu. V slovenčine vyšla jeho zbierka esejí Zostať nažive a iné texty. Predvlani vzbudil rozruch jeho román Podvolenie (Soumission), fikcia o Francúzsku po zavedení islamského práva.

Z francúzskeho originálu Les particules élementaires (Flammarion 1998) preložila Aňa Ostrihoňová.

Inaque.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Michel Houellebecq #Elementárne častice