Hanif Kureishi: Intimita

"Zajtra urobím niečo, čo im ublíži a čo ich poznamená na celý život.“ Muž v stredných rokoch stojí pred vážnym životným rozhodnutím – chce opustiť svoju ženu, ktorú už nemiluje, aj dvoch malých milovaných synov.

25.12.2017 05:00
debata
Hanif Kureishi: Intimita

Román zachytáva jeho poslednú noc s rodinou, ktorá mu poskytuje bezpečie, ale aj až príliš veľkú istotu…

V zmätených myšlienkach preberá svoj vzťah so ženou, intenzívne sa však vracia aj k svojej bývalej milenke a necháva sa unášať nejasnými nádejami do budúcnosti. Akokoľvek nedospelé to je, mužskí čitatelia sa môžu nájsť v rozprávačovom odpore k usadenosti a volaní po slobode, a ženám poskytuje kniha – ktorá má autobiografické pozadie – dosť desivý pohľad do mužskej mysle.

Už prvé reakcie po vydaní knihy boli protichodné, autorovi však nik nemohol vyčítať, že by tému nespracoval poctivo a so sebe vlastnou otvorenosťou. Kniha sa stala námetom pre rovnomenný film, ktorý získal cenu Zlatého medveďa na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

Britský spisovateľ, scenárista a filmár pakistanského pôvodou Hanif Kureishi (1954) píše vo svojich dielach najmä o problematike rasy, nacionalizmu, imigrácie a sexuality.

V anglickom origináli Intimacy (Faber and Faber 1998). Preložila Ľubomíra Kuzmová.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intimita #Hanif Kureishi