Michaela Kompaníková: BLOK - Sprievodca socialistickou Bratislavou

Prečo má Bratislava nielen jedno UFO a celý vesmír, kde sa nachádza prvý panelák a kto daroval materiál na stavbu Istropolisu?

31.12.2017 05:00
debata
Michaela Kompaníková: BLOK - Sprievodca socialistickou Bratislavou

Kde stojí Sputnik? Aké skvosty socialistickej architektúry možno nájsť v Bratislave a prečo sa oplatí ich poznať? BLOK je o stavbách, ktoré mnohí odsudzujú pre výzor aj ideológiu, ktorá ich stvorila a mnohí ich milujú práve pre ich bizarnú krásu.

Vedeli ste, že až 65,5 percent zahraničných turistov vidí v rámci svojej návštevy Bratislavy len Staré mesto? A to je škoda! Hovorí sa totiž, že Bratislava je ihriskom socializmu. Stopa v podobe gigantických panelových sídlisk, monumentálnych reprezentatívnych budov, súsoší, či celých mestských štvrtí je dodnes viditeľná vo vyššej miere, ako v iných slovenských či zahraničných mestách. Prečo by sme teda nemohli turistom aj domácim ukázať, ako vyzerá mesto poznačené socializmom?

Cieľom tejto knihy je dokázať, aký potenciál Bratislava má práve v bizarných stavbách z obdobia socializmu, a to formou autorských ilustrácií a textov, ktoré budú návštevníka sprevádzať nielen históriou, technickými detailami, ale odhalia aj mnohé zaujímavosti. V knihe nájdete viac než 40 autorských ilustrácií, farbičky vytiahnuté zo starých socialistických plagátov, fonty od slovenských a českých dizajnérov, kvalitný papier a kartón „drsný ako petržalské paneláky“.

Autorkou i vydavateľkou knižky je mladá grafická dizajnérka (pôvodom z Považskej Bystrice) Michaela Kompaníková.

Michaela Kompaníková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michaela Kompaníková #BLOK - Sprievodca socialistickou Bratislavou