Andrew Nagorski: Lovci nacistov

Po vyše sedemdesiatich rokoch od skončenia druhej svetovej vojny sa pomaly končí éra lovcov nacistov. Nastal čas vyrozprávať ich spletité príbehy.

01.01.2018 05:00
debata
Andrew Nagorski: Lovci nacistov

Mocnosti, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne, stratili po norimberských procesoch a nástupe studenej vojny záujem stíhať nacistických vojnových zločincov. Mnohí páchatelia, najmä tí s nižšími hodnosťami, sa zamiešali medzi milióny ľudí, čo sa usilovali vybudovať si nový život v povojnovej Európe. Tí, ktorí sa cítili veľmi ohrození, utiekli zo starého kontinentu.

Kniha sa zameriava na skupinku mužov a žien, ktorí sa nestotožnili s tým, že vojnové zločiny majú upadnúť do zabudnutia, a rozhodli sa pátrať po ich páchateľoch aj v tých najvzdialenejších kútoch zemegule. Lovci nacistov spočiatku túžili po odplate, no čoskoro sa ich úsilie zmenilo na neúprosný boj za spravodlivosť.

Americký zahraničnopolitický novinár Andrew Nagorski (1947) zaznamenáva dramatické príbehy slávnych lovcov nacistov – Simona Wiesenthala a Beate a Sergea Klarsfeldovcov – spolu s tými, ktorí neboli natoľko známi verejnosti. Patria medzi nich mladí americkí prokurátori Benjamin Ferencz a William Denson, žalobcovia v norimberskom a dachauskom procese; poľský investigatívny sudca Jan Sehn, ktorý viedol vypočúvanie veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa; nemecký sudca a prokurátor Fritz Bauer, ktorý prinútil svojich krajanov, aby sa ako národ konfrontovali s dedičstvom masových vrážd; agent Mossadu Rafi Ejtan, veliteľ izraelského komanda, ktoré unieslo Eichmanna; a Eli Rosenbaum, šéf Oddelenia špeciálneho vyšetrovania Ministerstva spravodlivosti USA, ktorý sa zaslúžil o vyhostenie vojnových zločincov, čo si pokojne nažívali v USA.

V anglickom origináli Nazi Hunters (Simon and Schuster 2016). Preložila Martina Zrubáková.

Ikar

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrew Nagorski #Lovci nacistov