Harold Pinter: Rôzne hlasy

Harold Pinter - známy aj ako Harold Pinta či David Baron (1930-2008), nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 2005, bol svetoznámy anglický dramatik a básnik, tiež scenárista, režisér a herec. Venoval sa však aj prozaickej tvorbe, ako aj písaniu článkov, prostredníctvom ktorých komentoval významné politické udalosti.

05.01.2018 05:00
debata
Harold Pinter: Rôzne hlasy
Harold Pinter Rôzne hlasy Harold Pinter: Rôzne hlasy

Predkladaná kniha s podtitulom Poézia, próza, politika 1948 – 2005 obsahuje autorov vlastný výber z vyše päťdesiatich rokov jeho prozaickej a básnickej tvorby, no zároveň prináša aj články politické, v ktorých kriticky reaguje najmä na porušovanie ľudských práv a slobôd.

Kniha je rozdelená do piatich sekcií. Prvá obsahuje literatúru faktu o divadle a prináša zaujímavý pohľad do myslenia dramatikov a scenáristov. Sekcie dva a tri sa venujú Pinterovej poézii a beletrii. Vo štvrtej sekcii sa autor venuje politicky orientovaným esejam, ktoré publikoval v rôznych novinách a časopisoch a súvisia najmä s politikou USA a ich medzinárodnými vzťahmi. V poslednej sekcii je predstavená autorova poézia, ktorej témou je vojna.

V anglickom origináli Various Voices: Prose, Poetry, Politics 1948–1998 (Faber & Faber 1998). Preklad: Maroš Buday, básne Ivana Hostová.

Hronka

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Harold Pinter #Rôzne hlasy