Viliam Klimáček: Karamelky

Predtým než sa z Klimáčka stal najprv príležitostný a neskôr ťažiskový dramatik slovenskej literárnej scény, bol básnikom. Hravým a vtipným, drzým a úprimným – a popri všetkom ľudským.

11.01.2018 05:00
debata
Viliam Klimáček: Karamelky
Viliam Klimáček Karamelky Viliam Klimáček: Karamelky

Karamelky, básnické „jazz sessions“ obyčajného chalana, nestratili nič z mladíckeho pôvabu, akým sa postupne zapájal do veľkého života. V knihe majú svoje nezastupiteľné miesto pokrvné bratstvá priateľov, ochutnávanie lásky či pocit toho, že všetko je pred nami a stačí vytrvať, aby nám svet ležal pri nohách. Básnik je vetroplach, ako vietor voľný a prekonávajúci prekážky, ale tiež plachý, keď nečakane zisťuje, že nie na všetko stačí opovážlivosť a odzbrojujúci úsmev.

Viliam Klimáček (1958) je spisovateľ, režisér, zakladateľ divadla GUnaGU. Vyštudoval lekársku fakultu v Bratislave, praxoval ako anesteziológ. Napísal vyše 40 divadelných hier, za ktoré získal viacero ocenení. Písal experimentálne rozprávky, básne, rozhlasové hry a operné libretá, písal aj pre televíziu a film. Za konceptuálnu knihu Noha k nohe získal medzinárodnú cenu IBBY. Román Námestie kozmonautov zvíťazil v súťaži Román 2006, bol nominovaný na cenu Anasoft litera a získal Cenu AOSS za rok 2007.

Texty a invenčné poetické nápady v pôvodnom vydaní knižky z roku 1992 vynikajúco stvárnil Aleš Votava (1962–2001), legendárny scénograf, kostýmový výtvarník, divadelný a filmový architekt. Reedícia knihy vychádza s úplným znením Klimáčkových básní a v redizajne Votavových ilustrácií.

FACE – Fórum alternatívnej kultúry

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Viliam Klimáček #Divadlo GUnaGU #Karamelky