Dominik Tatarka: Sám proti noci

Sedemdesiate roky minulého storočia, normalizačná moc šliape na všetko, čomu by sa žiadalo rozkvitnúť. Na Mišíkovej ulici v Bratislave v rodinnom dome na poschodí sedí proskribovaný básnik. Ťuká do písacieho stroja. Papiere ukladá do veľkého prúteného koša na bielizeň. Dominik Tatarka píše, prepisuje, variuje.

15.01.2018 05:00
debata (1)
Dominik Tatarka: Sám proti noci
Dominik Tatarka Sám proti noci Dominik Tatarka: Sám proti noci

Celkom krátke či o kúsok dlhšie autobiografické zápisy. Sny, spomienky, úvahy, metafory, dumky. O matke, ženách, láske, o moci, čo zabudla na zodpovednosť a slušnosť, o priateľoch a kolegoch, tvorbe, spoločenstve… Kráča v myšlienkach sám proti noci.

Popredný slovenský spisovateľ, chartista a disident Dominik Tatarka (1913 – 1989) študoval slovenčinu a francúzštinu v Prahe a na Sorbonne v Paríži. Koncom vojny sa aktívne zapojil do SNP. Neskôr pracoval ako štátny úradník, redaktor vo viacerých denníkoch, výtvarný redaktor či scenárista. V rokoch 1968 – 1969 sa angažoval za presadenie demokratizačných zmien. Ako jeden z mála Slovákov podpísal Chartu 77 a stal sa kritikom totality. Bol mu udelený titul zaslúžilý umelec, no neskôr bol vyčiarknutý zo zoznamu Zväzu slovenských spisovateľov, ako aj z učebníc. Publikoval v samizdate.

Prvé vydanie týchto Tatarkových zápiskov na Slovensku (po prvý raz vyšli v roku 1984 v nemeckom Mníchove, potom v roku 1990 v Prahe). Zostavil ho historik Ján Mlynárik, redakčne pripravila Zuzana Mojžišová. Doslov napísal literárny vedec Peter Zajac.

Artforum

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Dominik Tatarka #Artforum #Sám proti noci