Jan Saudek: Som polovičný ľudomil. Nemám rád chlapov

Kontroverzný fotograf Jan Saudek spôsobí rozruch všade, kam príde. Dokonca ani konzervatívne staršie dámy už nad ním nekrútia pohoršene hlavou a neodpľúvajú si, pretože verejnosť za tie roky akceptovala, aký je. Ovdovel, párkrát sa rozviedol, po štvrtýkrát má o takmer 50 rokov mladšiu manželku. Deti a pravnúčatá sa mu pletú. „Mám trojročnú dcéru a tá má 60-ročnú nevlastnú sestru v penzii,“ smeje sa.

14.01.2018 12:00
Jan Saudek Foto:
Fotograf Jan Saudek prišiel do Bratislavy predstaviť svoju knihu Dva.
debata (1)

„Nechcem pohreb, nech ma spália a vysypú do rieky,“ vyhlásil tento 82-ročný pán, ktorý teda na svoj vek absolútne nevyzerá. Žeby to bolo mladou, 33-ročnou manželkou, ktorou je novinárka Pavla Hodková, a jeho troma malými deťmi? Najmladšia dcérka Jozefína má tri roky!

„Mne je jedno, či umrie zajtra, alebo o desať rokov. Cítim len ľahostajnosť,“ tvrdí o Janovi Saudkovi jeho syn Samuel. „Prečo v takomto veku robí deti, keď sa obyčajne dožijeme rovnakého veku ako naši rodičia? A náš otec zomrel v osemdesiatke. S odstupom ho vnímam ako starého nešťastného človeka. A správam sa k nemu ako k duševne chorému, ktorý sa nikdy nevyrovnal s rozchodom so Sárou.“

Saudkov syn Samuel má štyri deti so Sárou Saudkovou, ktorá bola pôvodne životnou partnerkou a manažérkou Jana Saudka. Dali sa dohromady v roku 2001. Sára Saudková sa pôvodne volala Šárka Směšná, o fotografovaní nevedela nič a dnes je možno rovnako slávna ako Jan. Jej fotografie majú jednoznačne jeho rukopis. V známom českom filme Fotograf o živote Jana Saudka je opísaná ako žena, ktorá pripravila svojho partnera o majetok.

Oženil sa, aby mu mal kto zatlačiť oči

Ani v Bratislave, kam Jan Saudek prišiel pokrstiť svoju novú knihu fotografií a textov s názvom Dva, si neodpustil narážku na Sáru: „Mal som takú priateľku, ktorá bola múdrejšia ako ja. Prišla s nošou na chrbte, doma mútili maslo a teraz je ona milionárka a ja nemám ani tú nádobu na maslo. Kupoval som baraky, v jednom boli všetky moje negatívy, a keď som si po ne išiel, už tam neboli.“

Jan Saudek: Dva Foto: Slovart
Jan Saudek Dva Jan Saudek: Dva

Sára Saudková bola v rozhovoroch s novinármi často zdržanlivo zdvorilá, ale v zásade tiež nenechala na svojom expartnerovi a dedkovi svojich detí suchú nitku: „Som jediná ženská v jeho živote, ktorá od neho odišla. Myslím, že počítal s tým, že budeme navždy spolu. Prajem mu všetko dobré. Je to vnútorne veľmi nešťastný človek.“ A zároveň dodala, že dedka Jana Saudka majú jej deti rady, volajú ho „dedko Jajch“ a je to strelený dedko. Kto by takého nechcel mať?

Do Bratislavy prišiel 82-ročný Jan Saudek so svojou manželkou, 33-ročnou novinárkou Pavlou Hodkovou. Je to protipól vychudnutej ryšavej Sáry Saudkovej, tmavovlasá žena krv a mlieko, ktorá mala vždy takisto zjavne jasno v tom, akú budúcnosť si pre seba predstavuje. „Prečo som sa po štvrtýkrát oženil? Kto by mi inak zatlačil oči?“ dal si známy umelecký fotograf rečnícku otázku a zároveň si ju otázkou zodpovedal. Považuje sa za polovičného ľudomila, pretože chlapov nemá rád.

Napriek pokročilej večernej hodine po Majstrovej „one man šou“ na pódiu kníhkupectva, kde moderátor Dado Nagy nemal veľké šance dostať sa k slovu, a po uspokojení mnohých záujemcov o podpis do novej knihy sa Saudkovci autom vracali do Prahy. Na moju otázku, prečo nezostali v Bratislave spať, Pavlína odpovedala, že manžel nemá rád hotely, pretože sú v nich zrkadlá. Bude to jednoducho tak, že „seniorovi“ Saudkovi (hoci na to vôbec nevyzerá) sa najlepšie spí doma vo vlastnej posteli. Ako každému.

Malí ľudia, malé autá! Nemám všetko malé!

Jan Saudek už dvanásť rokov nerobí nové fotografie, pretože vždy sníval o tom, že ako starý človek nebude musieť pracovať: „Som lenivý! Som leňochod!“ Jeho nová kniha preto obsahuje staré snímky. „Starí ľudia by mali mať staré fotky. Veď ja som už starobný dôchodca s nezaujímavým dôchodkom. A vy všetci ste sem prišli len z ľútosti nad starým, nemohúcim človekom.“ Finančne na tom asi až tak zle nebude, pretože vzápätí provokatívne poznamenal, že žena mu teraz kúpila menšie auto a je z toho celá vyčerpaná, pretože naň musela až týždeň šetriť. „Moje deti majú vychovávateľku, majú slúžku a majú nadváhu. Po kom, to neviem,“ vykladal sám od seba a jeho bucľatá manželka Pavlína, čuduj sa svete, ostala úplne pokojná. Už pozná jeho hraný sarkazmus. Mimochodom, Majster mal vždy rád korpulentné ženy najmä ako nahé fotoobjekty. „Malí ľudia, malé autá! Ale ja nemám všetko také malé!“ Možno myslel na svoje bankové konto.

Okrem konfliktného vzťahu so synom Samuelom, Samuelovým mladším bratom Davidom, ktorý sa ho chcel zriecť, či s expriateľkou Sárou má fotograf Saudek asi najškandalóznejší vzťah so svojou dcérou Karolínou. Saudek priznal, že s dcérou sa intímne stýkal v jej devätnástich rokoch na konci 80. rokov, a keď na to prišla Janova bývalá žena a matka dievčaťa, bol z toho veľký poprask. V roku 1988 s ňou urobil slávnu snímku s priliehavým názvom Incest. Zakázaná láska otca a dcéry sa vraj neskončila ani po vyhrážkach exmanželky. Mimochodom, Karolína neskôr prepadla alkoholu a drogám.

Pletú sa mu vnúčatá, pravnúčatá a posledné deti

To, koľko má Jan Saudek detí, možno nevie ani on sám. „Najlepší spôsob, ako sa zoznámiť so ženou, je urobiť jej dieťa,“ vyhlásil v Bratislave. Zas jeden z jeho citátov, ktorý možno tesať do kameňa. Syn Lukáš spáchal samovraždu, s niekdajšou milenkou má Jan syna Jindřicha. Potom sú tu už spomínaní synovia Samuel a David. Ďalej má dcéry Karolínu a Mariu, ktorá sedela aj vo väzení. Tri najmladšie deti má s novinárkou Pavlínou, ktorá s ním pôvodne prišla urobiť „iba“ interview.

Jan Saudek: The Ape Foto: Jan Saudek
Jan Saudek The Ape Jan Saudek: The Ape

Napokon aj Sára Saudková mi kedysi v jednom rozhovore povedala, že za Saudkom prišla, zaklopala – a už ostala. Saudkove deti a milenky je preto zbytočné rátať a snažiť sa v tom orientovať. „Už sa v tom nevyznám, pletú sa mi vnúčatá, pravnúčatá a moje posledné deti. Mám v tom bordel!“ skonštatoval majster v bratislavskom kníhkupectve Martinus, kde sa počas svojho pódiového monológu bodro prechádzal z jedného konca na druhý. Moderátor Dado Nagy zdvorilo požiadal o výnimku a možnosť ostať stáť počas talkšou na jednom mieste.

Až po viacnásobných pokusoch získať odpoveď na otázku, prečo vlastne Saudek pripravil 135-stranovú knižnú novinku Dva, sa Majstra podarilo udržať pri téme. „Bol som o knihu dlho žiadaný. Ja osobne som nikdy v živote o výstavu či knihu nežiadal. Napísal som ju ako úprimné vyznanie, návod, ako sa pozerať na život. Život sa začína v osemdesiatke! Len nesmiete hľadieť do zrkadla! Tešte sa na starobu! To bude tá pravá prča!“

Pôvodne som s Majstrom Saudkom mala pripraviť rozhovor. Pre množstvo jeho fanúšikov na naše interview neostal čas. Hádam dobre, že sa tak nestalo. Možno by som sa stala jeho v poradí piatou manželkou! Ale fakt je, že už nemám dvadsať ani tridsať. Tak asi nie…

Desať dôvodov, prečo milovať ženy

1. Sú riekou, z ktorej sa každý napije. Dávajú chlapom, čo sú na ceste, silu ísť ďalej.
2. Ach, ako sa len vedia pozrieť, tie večné milenky! Nehľaď na mňa tak – vydržať to nemôžem! Oči mnohofarebné, sklopte viečka…
3. Baba si ide – a krúti tým svojím žiarivo bielym zadočkom. Láka a vyzýva nádherou svojich bokov. Hynieme, pane! Idem za ňou – nemôžem, nesmiem sa zastaviť…
4. Roztúžená žena vydáva silnú, omamnú vôňu. Chlap, uchvátený, rozširuje nozdry, mocne ho to priťahuje, umiera túžbou – ako keby bol na prahu smrti – a naozaj je…
5. Majú mimoriadne zvýšenú citlivosť na vône. Bezpečne sa orientujú čuchom – skúmajú čerstvosť potravín – pradávnym pudom si vyberajú partnerov – aviváž do práčky prilievajú v hojnej miere. Nos ich spoľahlivo vedie k ich cieľu.
6. Úžasná je ich prispôsobivosť novým podmienkam. Nadšená ochota podstúpiť akúkoľvek zmenu – dokonca k horšiemu! Napokon, sú to ich názory – môžu si ich meniť podľa seba – ich voľba!
7. Sú gazdinkami, čo udržiavajú náš rozbitý, úbohý dom v chode a poriadku. Aj chudobným dávajú pocit hojnosti – statočným prístupom ku všetkému dianiu nám ukazujú, kadiaľ ísť.
8. Sladko pradú. Šepkajú, maznavým, chrapľavým hlasom sľubujú raj. Ideme za nimi všetci – po ceste k zabudnutiu…
9. Štedro nám ponúkajú svoje vlhké zákutia, pramene, previsy, horúci pot. Túžbou sa v nich strácame, túžime sa vrátiť do ich lona – a spať a snívať. Snívame…
10. Milujú novoty, zmeny – vítajú prudké, dramatické zvraty. Sú v podstate nezraniteľné. Životu rozumejú – nikdy sa nespletú. A život dávajú – bez nich by Zem zahynula.

(Z knihy Jana Saudka Dva, preložené do slovenčiny. Ak chcete vedieť desať dôvodov, prečo ženy nenávidieť, a množstvo iných textov a fotografií, musíte si ju minimálne prelistovať. My ženy vraj spíme len s najsilnejšími ploditeľmi!)​

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #Jan Saudek #Dva #Dado Nagy