Erich Kästner: Malý muž

Maximko Kremienok meria len päť centimetrov a všetci ho volajú malý muž.

20.01.2018 05:00
debata
Erich Kästner: Malý muž

V noci spáva v zápalkovej škatuľke, cez deň vystupuje v cirkuse. Ako artista sa stane svetoznámym, dostáva lákavé ponuky z celého sveta. Jedného dňa zmizne, akoby sa pod zem prepadol. Polícia je bezradná: Uniesla malého muža zločinecká banda?

Prvé slovenské vydanie ďalšieho detského románu špičkového nemeckého autora, ktorý napísal napríklad Lujzu a Lotku či Emila a detektívov. Malý muž, príbeh dvanásťočného chlapca, ktorý sa stane uznávaným artistom v cirkuse a vďaka svojmu umu zvíťazí aj nad gangsterskou bandou, je určený najmä čitateľom od 8 do 12 rokov.

Detské romány ľavicového intelektuála, pacifistu Ericha Kästnera (1899–1974) sú čitateľsky obľúbené pre zaujímavý a napínavý príbeh, inteligentný humor, nadčasovosť a nevtieravo výchovný prístup. Všetky spomínané atribúty má i román Malý muž, ktorý autor venoval svojmu synovi Thomasovi.

Bohatý jazyk knižky rozširuje detskú slovnú zásobu a kultivuje štylistiku čitateľov. V knihe sú použité vtipné originálne perokresby z nemeckého vydania od Horsta Lemkeho, ktoré vytvárajú charakteristický ráz Kästnerových kníh.

V nemeckom origináli Der Kleine Mann (Cecile Dressler Verlag 1963). Preložila Iva Vranská Rojková.

Vydavateľstvo SSS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erich Kästner #Malý muž