Imrich Karvaš: Moje pamäti/V pazúroch Gestapa

Pamäti slovenského národohospodára, prvého guvernéra Slovenskej národnej banky, patrili medzi najvýznamnejšie publikácie, ktoré boli k problematike príprav Povstania, ale tiež celkovo k vykresleniu situácie v rokoch 1939-1945 na Slovensku vydané.

21.01.2018 05:00
debata
Imrich Karvaš: Moje pamäti/V pazúroch Gestapa

Ide o osobné spomienky, viac či menej dobovo autentické, prevažne však písané až s odstupom niekoľkých desaťročí.

Autor začína opisom udalostí tesne pred vznikom SNP a pokračuje jeho zatknutím, putovaním najskôr po väzniciach Gestapa (Viedeň, Brno, Berlín), potom v koncentračných táboroch Flossenbürg, Dachau, Innsbruck, Niederdorf. Spomienky sa končia oslobodením americkou armádou.

Právnik a bankár Imrich Karvaš (1903–1981) sa aktívne zapojil do Povstania tým, že poskytol odboju sumu vo výške 3 miliárd vtedajších korún, keď ich predisponoval z Bratislavy do filiálky národnej banky v Banskej Bystrici. Gestapo ho v septembri 1944 zatklo a nasledovala anabáza po väzniciach a koncentrákoch. Väzeniu sa však Karvaš nevyhol ani po vojne. Keď v roku 1948 po komunistickom prevrate odmietol spolupracovať s novou mocou, odsúdili ho ako nepriateľa štátu za velezradu, a to dokonca dvakrát – v roku 1949 a opäť v roku 1958. V rámci akcie B sa tiež i s rodinou musel vysťahovať z Bratislavy. V roku 1969 bol súdne rehabilitovaný. Kniha Karvašových pamätí vyšla po prvý raz v roku 1994.

Múzeum SNP

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Imrich Karvaš #Moje pamäti #V pazúroch Gestapa