Dragan Velikić: Vyšetrovateľ

Správa o matkinej smrti zastihne hlavného protagonistu románu v Budapešti a stáva sa podnetom na otvorenie emotívnej čiernej skrinky, hybnou silou, čo rozpletá vrstevnaté rodinné príbehy a vedie priam k detektívnemu prenikaniu do každodennosti, ktorá už neexistuje.

02.02.2018 05:00
debata
Dragan Velikić: Vyšetrovateľ

Táto kniha obsahuje to, čím je Velikić rozpoznateľný od iných autorov: dokonalý zmysel pre detail, jazykovú dôslednosť, solídne vybrúsený štýl. Román srbského spisovateľa sa stáva autopoetickou spoveďou, ale aj rozprávaním o krajine a ľuďoch, ktorí tu už nie sú. Knižka získala najvýznamnejšie možné literárne ocenenie v Srbsku, Cenu časopisu NIN.

Dragan Velikić (1953) sa narodil v Belehrade a vyrastal chorvátskej Pule. Pracoval ako šéfredaktor vydavateľstva Rádia B92 a prispieval do viacerých časopisov.V 90­. rokoch minulého storočia sa čoraz častejšie dostával do konfliktu s miloševičovským vedením štátu, a preto na niekoľko rokov Srbsko opustil. V rokoch 2005 až 2009 bol srbským veľvyslancom v Rakúsku. Viaceré jeho romány vyšli i v slovenčine. V srbskom origináli Islednik (Laguna 2015). Preložil Karol Chmel.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dragan Velikić #Vyšetrovateľ