Tomáš Sniegoň: Zmizelá historie

Autor hľadá v knihe s podtitulom Holokaust v české a slovenské historické kultuře odpoveď na otázku, prečo sa z našej historickej pamäti vytratilo slovo holokaust, a to i napriek tomu, že ako v Protektoráte Čechy a Morava, tak i vo formálne samostatnom Slovenskom štáte došlo k vyvraždeniu niekoľko stotisíc Židov.

07.02.2018 05:00
debata
Tomáš Sniegoň: Zmizelá historie
Tomáš Sniegoň Zmizelá historie Tomáš Sniegoň: Zmizelá historie

Príčiny nachádza ako v konštruovaní historickej pamäti v dobe komunistickej diktatúry, tak vo vedomom prehliadaní židovskej otázky po roku 1989, v spôsobe ponímania druhej svetovej vojny v českom a predovšetkým slovenskom prostredí, v premenách výkladu protivojnového odboja i kolaborácie vo vojnových rokoch, resp. v len ťažkom vyrovnávaní sa Čechov a Slovákov s vlastnou minulosťou 20. storočia.

Česko-švédsky novinár a historik Tomáš Sniegoň (1965) vyštudoval žurnalistiku na Karlovej univerzite v Prahe a históriu na univerzite vo švédskom Lunde. Vo Švédsku žije od roku 1991, pracuje v Centre pre európske štúdiá Lundskej univerzity a spolupracuje s českými médiami.

V anglickom origináli Vanished History. The Holocaust in Czech and Slovak Historical Culture (Berghahn Books 2014). (česky)

Argo

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Argo #Tomáš Sniegoň #Zmizelá historie