Ian McEwan: Rojko

Vysnené príbehy chlapca obdareného veľkou fantáziou. Raritná McEwanova knižka pre deti, krok do nevšedného sveta desaťročného Petra Fortuna, jeho pocitov a nálad, jemných nuáns detskej duše a povahy.

09.02.2018 05:00
debata
Ian McEwan: Rojko
Ian McEwan Rojko Ian McEwan: Rojko

Peter je obyčajný chlapec, ktorý vo voľnom čase najradšej sníva a domýšľa veci do ich absurdných dôsledkov. V poviedkach, ktoré sú opisom jeho fantázií, sa vzbúria sestrine bábiky a odtrhnú mu končatiny, zmizíkom vymaže rodičov a sestru, prevtelí sa do domáceho kocúra a vybojuje zaňho rozhodujúcu bitku alebo sa stane bábätkom, čím k nemu stratí predchádzajúci od­por.

Britský románopisec Ian McEwan (1948) sa radí medzi najuznávanejších súčasných prozaikov. Vydal štrnásť románov a dve zbierky poviedok. Za román Amsterdam dostal v roku 1998 Bookerovu cenu, podľa niektorých jeho kníh boli nakrútené úspešné filmy (Betónová záhrada, Pokánie). Jeho nový román označil denník The Guardian za „jeden z najvirtuóznejších autorových umeleckých výkonov“. V anglickom origináli The Daydreamer (Jonathan Cape 1994). Preložila Nataša Holinová.

Fragment

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #rojko #Ian McEwan #Fragment