Daniel Pastirčák: Dekalóg podľa Kieslowského

Autor filozoficky hľadá a pomenováva miesto desiatich božích prikázaní v našom dnešnom živote.

18.02.2018 05:00
debata
Daniel Pastirčák: Dekalóg podľa Kieslowského

Súbor desiatich esejí o desiatich prikázaniach je inšpirovaný cyklom filmov poľského režiséra Andrzeja Kieslowského. Tvorba teológa Pastirčáka nie je určená len ľuďom hľadajúcim náboženské odpovede – oslovuje témy univerzálne, blízke všetkým ľuďom dneška.

„Skutočná plnosť prichádza vždy ako dar z dimenzie, ktorá nás presahuje. Také je každé stretnutie v láske, také je každé uchvátenie krásou, každá inšpirácia novým poznaním – prichádza ako moment zázraku, ako dar. Preto často dáme prednosť rozptýleniu v neúnavných aktivitách pred spočinutím v sústredenej samote a tichu. Bojíme sa prestať, nerobiť nič, iba byť, v mlčaní, v nehybnosti bez podnetov otvorení tajomstvu bytia. Bojíme sa prázdnoty, ktorá pred nami vystúpi vo chvíli, keď všetok ten horúčkovitý pohyb ustane.“

Daniel Pastirčák (1959) je spisovateľ, básnik, prozaik, esejista a výtvarník. V súčasnosti pôsobí ako kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave. Svoje verše, prózy a eseje publikoval na prelome 80. a 90. rokov v Slovenských pohľadoch a Tvorbe T, neskôr v časopise Romboid a v periodiku Mosty. Spolupracoval s rozhlasom aj televíziou.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Pastirčák #Dekalóg podľa Kieslowského