Carlo Rovelli: O čase

Čas je tajomstvom nielen pre laikov, ale aj pre fyzikov, ktorých pohľad naň sa menil radikálnym spôsobom od Newtona cez Einsteina až ku kvantovej mechanike a k teórii slučkovej kvantovej gravitácie, ktorej sa autor - teoretický fyzik - venuje.

24.02.2018 05:00
debata
Carlo Rovelli: O čase

Kniha predstavuje náčrt toho, čím bola fyzika kedysi, a odhaľuje, čo sa deje vo fyzike dnes.

V Newtonových rovniciach bol čas stále prítomný, no z dnešných základných rovníc fyziky čas zmizol. Minulosť a budúcnosť nie sú protikladné, ako sme si veľmi dlho mysleli. V oblasti fyziky toto tvrdenie zrušilo jedinú istotu, ktorou je prítomnosť. Podobne ako vo svojich Siedmich krátkych prednáškach o fyzike, ktoré si našli široké publikum na celom svete (v slovenčine Tatran 2016), aj v tejto knihe sa autor venuje téme, ktorá zaujme a osloví každého, pretože ide o tajomstvo, s ktorým sa všetci neustále stretávame: ide o čas.

Carlo Rovelli (1956) je členom Institut universitaire de France a Académie internationale de philosophie des sciences a v súčasnosti je vedúcim výskumnej skupiny pre kvantovú gravitáciu v Centre pre teoretickú fyziku na Aix-marseillskej univerzite.

V talianskom origináli L'ordine del tempo (Adelphi 2017).
Preložil Peter Bilý.

Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Carlo Rovelli #O čase