Jón Kalman Stefánsson: Veľké asi ako vesmír

Pokračovanie románu Ryby nemajú nohy, ktorý vyšiel i v slovenčine, vťahuje do sugestívnej severskej atmosféry, kde rytmus života diktuje príliv mora a generácie Ariho rodiny žijú v blízkosti vody a rýb.

25.02.2018 05:00
debata
Jón Kalman Stefánsson: Veľké asi ako vesmír

Rodová sága o radosti a bolesti, vášni a utrpení, vernosti a zlyhaniach, živote a smrti, blízkosti a odsudzení a o láske v jej mnohých podobách.

Islanský spisovateľ Jón Kalman Stefánsson (1963) v mladosti vystriedal mnoho zamestaní, potom na Islandskej univerzite študoval a nedoštudoval literatúru. Na Islande prerazil románom Letné svetlo, a potom príde noc (2005), za ktorý mu bola udelená Islandská literárna cena. V tom čase však mal už za sebou jednu básnickú zbierku a tiež zbierku poviedok. Nasledovala trilógia Nebo a peklo, Smútok anjelov a Srdce človeka.

„Už som publikoval jedenásť románov, a v nich všetkých sa – okrem rozprávania príbehov – usilujem nájsť odpovede na základné otázky: Existuje Boh? Je nejaký život po smrti? Z čoho máme radosť? Čo je lepšie ako dobrá voňavá káva skoro ráno, keď sa nebo ešte len prebúdza? Alebo single malt whisky s dobrým priateľom. A kde je život, ak nie v bozku?“ hovorí o svojich knihách Stefánsson.

V islanskom origináli Eitthvað á stærð við alheiminn (Bjartur 2015). Preložila Zuzana Stankovitsová.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jón Kalman Stefánsson #Veľké asi ako vesmír