Ladislav Grosman: Nevesta

Poviedka vyšla v rovnomennom súbore poviedok najskôr v československom nakladateľstve Mladá fronta (1968).

26.02.2018 05:00
debata
Ladislav Grosman: Nevesta

Krátko nato bola stiahnutá z trhu a nepredaný náklad zlikvidovali. Sám autor o Neveste povedal: „… zo všetkého, čo som kedy napísal, mám najradšej Nevestu, aj keď sa o nej ani zďaleka nehovorilo a nenapísalo toľko, ako o Obchode na korze.“

V roku 1969 vyšla Nevesta v Izraeli, o rok neskôr v New Yorku, v roku 1972 ju vydal INDEX – Spoločnosť pre československú literatúru v zahraničí v Kolíne (česky).

Slovenský scenárista a spisovateľ Ladislav Grosman (1921–1981) bol autorom existenciálne ladených poviedok a noviel zo života Židov na východnom Slovensku. Od roku 1950 pôsobil v Prahe. Prózy publikoval od roku 1960 časopisecky, knižne vyšli poviedky Obchod na korze (1965) a Nevesta. Obidve tieto tragikomicky ladené prózy s tematikou tzv. Slovenského štátu rozvíjajú na obraze východoslovenského malého mesta príbehy o rozpore medzi túžbami, snami a ilúziami bezbranných ľudí a neúprosnou skutočnosťou. Podľa prvej z nich napísal Grosman aj scenár k rovnomennému filmu, ktorý získal Oscara.

Po obsadení Československa sovietskou armádou v septembri 1968 Ladislav Grosman odcestoval i s rodinou do Izraela. Pôsobil na univerzite Bar-Ilan pri Tel Avive, prednášal slovanskú literatúru a vyučoval tvorivé písanie.

SNM-Múzeum židovskej kultúry

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nevesta #Ladislav Grosman