Medzi nominantmi na cenu Anasoft litera sú Majling, Rozenbergová aj Vilikovský

Trinásty ročník literárnej ceny Anasoft litera vyhlásil desiatku najlepších kníh.

28.02.2018 15:05
Anasoft litera Foto:
Najlepšia desiatka kníh, ktorú vybrala odborná porota ceny Anasoft litera.
debata

Aktuálna odborná porota v zložení literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro, literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek vybrali desať najlepších titulov z 230 kníh.

Desiatka najlepších titulov cien Anasoft litera 2018

  • Farkašová, Etela: Scenár, Vyd. Spolku slovenských spisovateľov, 2017
  • Macsovszky, Peter: Povrch vašej planéty, Drewo a srd / VLNA, 2017
  • Majling, Daniel: Ruzká klazika, BRAK, 2017
  • Micenková, Jana: Sladký život, Marenčin PT, 2017
  • Modrovich, Mária: Flešbek, Drewo a srd / VLNA, 2017
  • Pupala, Richard: Čierny zošit, Marenčin PT, Marenčin Media, 2017
  • Rozenbergová, Vanda: Muž z jamy a deti z lásky, Vydavateľstvo SLOVART, 2017
  • Salmela, Alexandra: Antihrdina, Vydavateľstvo Artforum, 2017
  • Vicen, Dušan: Dotyk s absolútnom, ACAPU, 2017
  • Vilikovský, Pavel: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa, Vydavateľstvo SLOVART, 2017

„Prienik našich súkromných desiatok bol pomerne veľký. Hlavným kritériom pri posudzovaní bola literárna hodnota textu, neprihliadali sme na predchádzajúcu tvorbu autorov, v porovnaní s ktorou by niektoré aktuálne texty možno neobstáli. Naša desiatka je žánrovo, generačne a rodovo pestrá,“ zhodla sa porota v spoločnom vyhlásení.

Pri desiatke najlepších kníh prvýkrát nejde o finalistov ceny Anasoft litera. Mená piatich finalistov sa verejnosť dozvie až niekoľko dní pred vyhlásením laureáta alebo laureátky v septembri. K zmene štatútu sa organizátori rozhodli pristúpiť do dvanástich ročníkoch.

„Na základe spätnej väzby viacerých členov porôt v posledných ročníkoch sme začali hľadať model, ktorý by najlepšie zodpovedal hodnotovo premenlivej a z roka na rok hustnúcej literárnej produkcii. Rozhodli sme sa pridať ešte jeden krok v hodnotení porotou, a tak poukázať aj na umelecko-hodnotové rozdiely v samotnej desiatke. Porota vyberie, ako aj v predchádzajúcich ročníkoch, desať najlepších kníh zo zoznamu automaticky nominovaných titulov, ktorým sa budeme venovať ako doteraz. Novinkou bude vyhlásenie finálovej päťky, niečo vyše dvoch týždňov pred slávnostným ceremoniálom, z ktorej nakoniec vzíde laureát alebo laureátka,“ približuje nová hlavná organizátorka ceny Simona Fochlerová.

Od užšieho výberu finalistov si Fochlerová sľubuje konkrétnejšie predstavenie a reflektovanie stavu hodnotnej súčasnej slovenskej pôvodnej prozaickej literatúry. Na modeli dlhšieho a kratšieho zoznamu kníh fungujú aj iné literárne ceny ako Man Booker, Prix Goncourt či poľská národná literárna cena Niké.

Od 23. do 28. apríla novú desiatku Anasoft litera 2018 organizátori odprezentujú na podujatí litera fest, celoročne v rámci autorských čítaní v projektoch Živý bič: Živá literatúra útočí na čítanky!, Anasoft litera uvádza a na ďalších literárnych festivaloch po celom Slovensku. Široká verejnosť si z desiatky Anasoft litera volí najlepšiu knihu roka hlasovaním v Cene čitateľov a študenti vybraných slovenských gymnázií z nej vyberú laureáta ceny René – Anasoft litera gymnazistov.

Na začiatku septembra porota aktuálneho ročníka určí päť finálových kníh a dvoch týždňoch aj 13. laureáta ceny Anasoft litera, ktorý získa 10-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Pavel Vilikovský #Ruzká klazika #Anasoft litera 2018