Erik Baláž: Stratená voda

Stál za kampaňou „My sme les“, ktorá vzrušila a zasiahla celú krajinu, a jeho filmy videli desaťtisíce divákov. Erik Baláž je vplyvný ochranársky aktivista i vnímavý filmár.

03.03.2018 05:00
debata
Erik Baláž: Stratená voda
Erik Baláž Stratená voda Erik Baláž: Stratená voda

O čom však premýšľa, keď sa sám túla divokou prírodou? Odpoveďou je osobná knižná esej, v ktorej nás pozýva na spoločné potulky a rozhovory. Pomedzi riadky textu sledujeme cestičky a osudy prameňov, potokov a riek v našej krajine a spolu s autorom sa dostávame aj hlbšie. Voda je totiž zdrojom všetkého života.

Nik nezaobchádza s vodou šetrnejšie ako príroda sama. Ona našla riešenia ako oklamať gravitáciu a zadržať vodu v strmých svahoch. Život zachytáva vodu v mikroskopických štruktúrach v pôde, v rašelinskách, v bobrích hrádzach, v záplavových územiach riek. Musí ju zadržať, aby sám prosperoval. Kniha ale nie je len oslavou života a jeho dokonalých „technológií“. Ukazuje aj na chyby, ktoré sme v krajine urobili my – ľudia.

Ekológ, ochranár a filmár Erik Baláž (1978) je členom Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktorého cieľom je ochrana prirodzených lesov a veľkých šeliem. Viedol úspešnú kampaň na ochranu Tichej a Kôprovej doliny v Tatrách. Je spoluautorom knihy o medveďoch Posledná pevnosť a filmov Strážca divočiny a Vlčie hory.

Absynt/Kalligram

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalligram #Absynt #Erik Baláž #My sme les #Stratená voda