Bohumil Hrabal: Spisy 1. Lyrika

Tento zväzok zhŕňa autorovu poéziu, a to tie texty, ktoré sa k tomuto označeniu hlásia i formálne. Hrabal príliš poéziu a prózu nerozlišoval, podľa potreby prevádzal staršie básne do prózy či texty písané voľným veršom prepisoval ako prózu. Napriek tomu sú v postupnosti jeho tvorby zrejmé tri básnické obdobia.

09.03.2018 05:00
debata
Bohumil Hrabal: Spisy 1. Lyrika
Bohumil Hrabal Spisy 1. Lyrika Bohumil Hrabal: Spisy 1. Lyrika

Prvé, juvenilné zahrňuje tvorbu z rokov 1937–1948. V tejto fáze ide o jemné lyrické transpozície impresií a obrazov, písané v „neopoetistickom“ kľúči a ovplyvnené Ungarettim. Druhé obdobie súvisí s Hrabalovým odchodom z Nymburku, s prácou obchodného zástupcu, s brigádou v kladnianskych hutiach a predovšetkým s prevratnou dobou po roku 1948. Z lokálneho básnika sa tu stal básnik experimentujúci, zaznamenávajúci mozaiku obrazov bez potreby nejakej syntézy, z lyrických básničiek sa stávajú svedectvá. Zväzok dopĺňajú lyricko-epické existencialistické prózy z rokov 1949–1956: próza Kain, súbor poviedok Židovský svícen, Utrpení starého Werthera a ďalšie texty.

Spisovateľ svetového formátu Bohumil Hrabal (1914–1997) patril k najosobitejším autorom druhej polovice 20. storočia. Stal sa tiež najprekladanejším českým autorom tohto obdobia.

Táto edícia vybraných Hrabalových spisov má celkovo 7 dielov, ktoré vychádzajú „na preskáčku“ od roku 2014. Knihu editovali Václav Kadlec a Jiří Pelán. (česky)

Mladá fronta

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Mladá fronta #Bohumil Hrabal #Spisy 1. Lyrika