James Knowlson: Odsúdený k sláve

V úvode k slovenskému vydaniu divadelných hier Samuela Becketta píše režisér, divadelný kritik a spisovateľ Marek Kędzierski: „Ako tvrdia autori obrovskej beckettovskej bibliografie, iba o Kristovi, Napoleonovi a Wagnerovi sa napísalo viac ako o tvorcovi Godota.“ Autorizovaný životopis Becketta vychádza i v slovenčine.

10.03.2018 05:00
debata
James Knowlson: Odsúdený k sláve
James Knowlson Odsúdený k sláve James Knowlson: Odsúdený k sláve

Samuel Beckett (1906 – 1989) je jeden z najvýznamnejších a najosobitejších umelcov 20. storočia. Spisovateľ a podľa niektorých kritikov posledný dramatik, ktorý sa stal svetoznámym a ohlas na jeho dielo bol a stále je celosvetový. Jeho dnes už legendárna hra Čakanie na Godota patrí formou i obsahom k novodobým mýtom. Čakať na Godota – to je dnes idióm, ktorý používajú aj tí, ktorí túto hru nikdy nevideli a nečítali. Beckett, ktorý sa vždy vyhýbal publicite, sa najmä po udelení Nobelovej ceny v roku 1969 stal objektom mimoriadneho záujmu.

James Knowlson (1933), emeritný profesor na univerzite v anglickom Readingu je nielen autorom biografie, ktorého si Beckett sám zvolil – bol tiež jeho blízkym priiateľom a je známym odborníkom na Beckettovo dielo.

V anglickom origináli Damned to Fame. The Life of Samuel Beckett (Simon and Schuster, 1996). Preložili Katarína Karovičová a Jana Levická, úvodnú báseň preložila Jana Kantorová-Báliková. Vychádza v grafickej úprave Nory Nosterskej, redaktorkami knihy sú Veronika Svoradová a Martina Korbová.

Divadelný ústav

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelný ústav #Samuel Beckett #James Knowlson #Odsúdený k sláve