MDŽ alebo prečo sa oslava žien týka celej spoločnosti

Čo má feminizmus spoločné s antifašizmom? Môže rod zožrať rodinu? Čo sa to vlastne v spoločnosti deje a prečo sú texty z medzivojnového obdobia také aktuálne? Aj takéto otázky si pri príležitosti Medzinárodného dňa žien bude klásť feministické antifašistické čítanie, ktoré vo štvrtok o 18. hodine organizuje v bratislavskom klube A4 organizácia Aspekt a Slovensko-český ženský fond.

08.03.2018 07:00
debata
Počas večera odznejú aj úryvky z diela... Foto: SITA/AP
Virginia Woolfová Počas večera odznejú aj úryvky z diela spisovateľky Virginie Woolfovej.

História Medzinárodného dňa žien siaha až do roku 1908, keď sa 40-tisíc newyorských krajčírok rozhodlo vstúpiť do štrajku a bojovať za lepšie pracovné podmienky. Oslavy MDŽ, ktoré sa po prvej svetovej vojne ustálili v pevnom dátume 8. marec, však medzičasom prešli dlhú cestu a často sa stali aj zneužívaným nástrojom politickej propagandy. Jeho pôvodný odkaz, včlenený do aktuálneho spoločenského kontextu, sa mu snaží prinavrátiť aj feministická vzdelávacia a publikačná organizácia Aspekt.

„Zamyslíme sa nad tým, prečo sa dnes opäť útočí na ľudské práva žien, prečo sa straší ,inými‘ kultúrami, rodmi, sexualitami, náboženstvami… Budeme sa pýtať, odkiaľ sa berie toľko odporu voči rodovej rovnosti, snahám zastaviť násilie páchané na ženách a medzinárodnému dohovoru, ktorý krajiny Rady Európy podpísali v roku 2011 v Istanbule. Nazrieme priamo do znenia dohovoru, čo mnohým nedá spávať,“ uvádzajú organizátori v oficiálnom stanovisku.

Pripomenúť si prepojenia feminizmu a antifašizmu budú môcť návštevníci „čítačky“ aj úryvkami zo známych diel, okrem iných slovami z eseje Tri guiney od spisovateľky Virginie Woolfovej: „Teraz cítite na vlastnej koži to, čo cítili vaše matky, keď pred nimi zatvárali dvere a kázali im, aby si zatvorili ústa, cítite to, lebo ste židia, lebo ste demokrati, lebo patríte k nejakej rase, k nejakému náboženstvu.“ Návštevníci si budú môcť doniesť aj vlastné materiály, ktoré súvisia s témami večera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #feminizmus #Aspekt #A4 #MDŽ #antifašizmus #Virginia Woolfová