Veľká kniha na pozeranie

V knižnici môže mať človek aj celú galériu. Kniha s názvom Juraj Čutek - Duša v dreve je taká. Uplatní sa v rodine, ktorej členovia majú výtvarné záujmy, ale zalistuje si v nej s potešením každý. Publikácia síce obsahuje aj text o živote výtvarníka Čuteka, ale je predovšetkým na pozeranie.

12.03.2018 05:00
debata
Juraj Čutek: Duša v dvere Foto: Slovart
Juraj Čutek Juraj Čutek: Duša v dvere

Obrázky podnecujú fantáziu a rozprávajú príbehy. Prekvapujú nápadmi. Juraj Čutek je totiž výtvarník, ktorý ich má plno. Kreslí, maľuje, ale najmä pracuje s materiálom. Miluje drevo. Vyhladí ho, opracuje a dá mu nový tvar, myšlienku, vtip.

Sympatické je aj to, že námety čerpá z okolia, ktoré všetci poznáme a sú nám blízke. Napríklad taký Miki Škuta za klavírom, celý z dreva hrušky. Paráda. Alebo báseň Smutná ranná električka ako gitara z orechového dreva. V knihe sa dajú skrátka nachádzať zaujímavé výjavy pod zaujímavými názvami. Intelektuál si precvičí emočnú aj inú inteligenciu a dieťa si bude knižku pozerať ako rozprávky z tisíc a jednej noci. Nájde tam aj rôzne čarovné prístroje, autíčka, zvieratká i vojačikov. Dospelý v tom istom uvidí napríklad vtipné stvárnenie dejín. Napríklad také poprsie Márie Terézie s čelenkou dejín alebo rôzni generáli či králi. Podnetné.

Pre praktickejších sú v knižke ukážky, ako výtvarník vyriešil napríklad (sochárskym spôsobom) bránu rodinného domu alebo krb. Iní všímaví čitatelia zasa možno spoznajú sochu, ktorú umelec vyhotovil pre exteriér. Skrátka, za šesťdesiat rokov života urobil toho veľa. Z jeho diela cítiť optimizmus a životnú silu, zmysel pre dobré vzťahy. Nevdojak aj zdôraznil význam kultúry a umenia v našom živote. Patrí mu za to úprimná gratulácia k jubileu.

Juraj Čutek sa narodil 28. februára 1957 v Žiline, rodina sa presťahovala do Bratislavy, kde vyštudoval Strednú umelecko-priemyslovú školu (profesor Ladislav Korkoš). Nasledovalo – od roku 1977 – štúdium v Prahe na Vysokej škole umelecko-priemyslovej (ateliér profesora Josefa Malejovského). Monografia Duša v dreve (Slovart) je prvou publikáciou mapujúcou život a tvorbu Juraja Čuteka. Chronologicky – vtipne a podrobne (s mnohými fotografiami zo súkromia) rozpráva o jednotlivých obdobiach umelcovho života. Naznačuje aj podnety a okolnosti, ktoré výtvarníka formovali. Publikácia vychádza pri príležitosti jeho 60. narodenín a je to aj pekná životopisná kniha: Život na pozeranie, ba až na obdiv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #sochár #výtvarník #Juraj Čutek