Kniha: Príbeh až po nebo

Od kolísky po smrť, to je časové ohraničenie mnohých rodinných ság. Jeden taký košatý príbeh – obsiahla až sto rokov - opísala Ivona Gallová v knihe Stromy rastú do neba (vydal Slovenský spisovateľ).

19.03.2018 07:00
debata

Začína sa narodením hlavnej postavy, Milana Kasanického, a pokračuje ešte aj po jeho úmrtí, v spomienkach vnučky. Tá s ním žila v New Yorku, ale cez spomienky starého otca poznávala krajinu rodinných koreňov Slovensko.

Ivona Gallová - Stromy rastú do neba Foto: Ikar
Stromy rastú do neba, Ivona Gallová Ivona Gallová - Stromy rastú do neba

Starý otec rozprával vnučke rozprávky aj skutočné príbehy. Boli to vlastne výjavy z jeho života. Narodil sa za dramatických okolností, ako nechcené dieťa na slovenskom vidieku. Matka sa spočiatku na dieťa tešila, ale udalosti sa vyvinuli tak, že po narodení bola k nemu krutá. Mstila sa za svoj osud cez vlastného syna. Ten sa napokon dostal do cudzej rodiny a tam si našiel blízkych ľudí, priateľov, neskôr aj lásku. Zdalo sa, že tragédie prameniace v detstve sú zažehnané, že už bude žiť pokojným a šťastným životom, no prichádzajú ďalšie zlomy. Druhá svetová vojna zasiahne aj do jeho života. Gardisti ho pripravia o obchod v Ružomberku, dotýka sa ho prenasledovanie Židov (to ešte netuší, aké tajomstvo sa skrýva aj v jeho vlastnom rodokmeni). Blízki ľudia ho zachránia, dostane sa nielen z väzenia, ale ponúkne sa mu možnosť emigrovať do USA. Usadí sa v New Yorku a tam sa odvíja jeho ďalší úspešný život s milovanou manželkou Pavlínkou a deťmi. Ani ten život nie je celkom bez mrakov, ale celkovo – najmä vzhľadom na východisko – je úspešný a šťastný.

Milan stále spomína na svoju rodnú krajinu a neprestáva ju milovať. Ako zrelý muž sa na Slovensko aj na pár dní vráti a chodí po vlastných stopách. Je to zaujímavá pasáž. Po návrate vnučku požiada, aby po smrti rozprášila jeho popol na milovaných miestach na Slovensku. Vnučka mu po rokoch želanie splní, cestuje do dedovej vlasti, chodí po miestach, o ktorých jej rozprával, a pripomína si jeho príbehy. Tak sa rodí mozaika jedného života, ktorý je zároveň obrazom Slovenska v rozpätí storočia. Autorka píše klasickým spôsobom, pokojným tónom skladá čriepky. V rozprávaní ožívajú postavy dobre známe zo slovenskej literatúry: slúžtičky, ktoré pokorovali a znásilňovali páni zo zámočkov a víl, cnostné panny, ktoré si chránia panenstvo, statoční chlapi aj rozmaznané pánčatá. Horia chalupy chudobných a sú týrané biedne deti, ľudia majú svoje veľké tajomstvá a veľké lásky. Zlo je potrestané a dobro odmenené. Príbeh je nezvyklý práve týmto svojím starodávnym nádychom, určitou patinou, ktorá robí rozprávanie – napriek všetkým drámam a tragédiám – lahodným čítaním. Gallovej román pôsobí ako pohladenie a môže uspokojiť najmä tých čitateľov, ktorí sa chcú pohrúžiť do príbehu, ktorý nejatrí, ale uzdravuje. Aj v náročných storočiach – a to sú asi všetky – sa dá statočne žiť. Na obálke knihy je podtitul: „Hlboko ľudský príbeh o tom, ako prežiť a zostať človekom.“ Taký bol príbeh Milana Kasanického.

Autorka Ivona Gallová vyštudovala právo, je kariérna diplomatka, striedavo žije na Slovensku a v zahraničí. Ide o jej literárny debut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Gallová #Stromy rastú do neba