Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem

Jiří Suchý je človek mnohých profesií. Slávny divadelník tzv. malých foriem, jedna polovica legendárnej dvojice Suchý-Šlitr, všestranný umelec, ktorého pozná v bývalom Československu snáď každý príslušník staršej a strednej generácie.

21.03.2018 05:00
debata
Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem
Jiří Suchý Klaun si povídá s Bohem Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem

Nie každý však vie, že jeho hudobná kariéra, ako sám hovorí, sa začala v pražskom kostole svätej Anežky Českej, kde ako malý chlapec miništroval a spieval v zbore.

V posledných niekoľkých rokoch sa Jiří Suchý otázkami viery zaoberá intenzívnejšie a svoje hovory s Bohom zachytil v malej knižke. So svojím typickým humorom i nadhľadom sa v nej venuje úvahám o existencii a neexistencii Boha, aká je jeho podoba a ako ho oslovovať. Tiež uvažuje o poznávaní krásy i význame slova slovo… a Božích prikázaniach. Snaží sa, ako sám píše, dopriavať si potešenie z hľadania dobrodružnej cesty k Tajomstvu v nádeji, že by jeho uvažovanie mohlo poslúžiť ako inšpirácia tým, ktorým toto potešenie neprišlo na myseľ.

Jiří Suchý (1931) je český divadelník, herec, textár, spevák, básnik, spisovateľ, skladateľ, hudobník, grafik, výtvarník a zberateľ. Spoluzakladal Divadla Na zábradlí a Semafor.

Galén

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jiří Suchý #Klaun si povídá s Bohem