Haruki Murakami: Slon mizne

Murakami je bezpochyby najznámejším a najprekladanejším súčasným japonským autorom. Zbierka poviedok obsahuje sedemnásť krátkych prozaických textov, ktoré v rokoch 1980 až 1991 vychádzali prevažne časopisecky a neskôr sa stali súčasťou iných zbierok.

22.03.2018 05:00
debata
Haruki Murakami: Slon mizne
Haruki Murakami Slon mizne Haruki Murakami: Slon mizne

Poviedky, tak ako sú usporiadané v tejto zbierke, vyšli v anglickom preklade v roku 1993, v japončine až o dvanásť rokov neskôr. Podobne ako iné Murakamiho diela, aj tieto príbehy sú utkané z jemných vlákien každodennej reality a fantazijných prvkov a autor v nich opisuje rôzne spôsoby, ako sa ľudia dokážu vyrovnať s pocitmi straty a osamelosti v modernom svete.

Určujúcou témou románov Haruki Murakamiho (1949) je stále strata milovaného človeka a jeho márne hľadanie. Často prekračuje hranice medzi science fiction a realitou. Cítiť v ňom japonské korene, je však veľmi ovplyvnený západným svetom, priznáva sa k tradíciam Kafku a Dostojevského. V angličtine Elephant Vanishes (Knopf 1993), v japonskom origináli Zō no shōmetsu. Preložila Dana Hashimoto.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Haruki Murakami #Slon mizne