Rozprávkovú noc v knižnici zažije takmer 9-tisíc detí

Rozprávkovú noc na "spacích miestach" v takmer 210 verejných a školských knižniciach strávi v piatok takmer 9000 slovenských detí. "Vďaka čítaniu kníh majú oveľa bohatšiu slovnú zásobu, dosahujú lepšie výsledky v škole, a čo je to najdôležitejšie, v knihách nachádzajú aj vhodné vzory správania pre reálne životné situácie," upozorňujú organizátori 13. ročníka Noci s Andersenom na Slovensku.

23.03.2018 14:00
Noc s Andersenom Foto:
Podujatie na podporu čítania detí sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín rozprávkara Hansa Christiana Andersena.
debata

V každej knižnici bude program iný, pre deti však bude silným zážitkom. Čítať rozprávky spoločne s knihovníčkami a knihovníkmi budú spisovatelia, herci, hudobníci, majstri ľudových remesiel a rôznych profesií. Na mnohých miestach bude súčasťou programu sadenie stromčekov „rozprávkovníkov“, budú sa hľadať rozprávkové poklady, chýbať nebudú súťaže, karnevaly či pyžamové párty.

Noc s Andersenom prvýkrát zorganizovali v roku 2000 knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v Uherskom Hradišti, kedy v ich knižnici prespalo 20 detí. Počas 18 rokov sa z pôvodne komorného podujatia stalo medzinárodné, do ktorého sa zapájajú knižnice nielen v ČR a SR, ale aj Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Novom Zélande, Malte, Španielsku, Francúzsku, Taliansku, Saudskej Arábii. „Tento rok by sa malo podujatie konať aj v jednom kibuci v africkej Keni, kde strávi rozprávkovú noc 20 afrických detí,“ TASR informovala Silvia Stasselová, koordinátorka Noci s Andersenom na Slovensku.

Podujatie na podporu čítania detí sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Tento rok by sa na ňom malo zúčastniť vo všetkých krajinách viac ako 95.000 detí na viac ako 1600 zaregistro­vaných „spacích miestach“. Na Slovensku ho od roku 2006 koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Každý rok sa doň zapájajú desiatky verejných a školských knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska. Počas prvého ročníka sa na ňom zúčastnilo 1500 detí.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Noc s Andersenom #knižnica