Kolektív autorov: Svedectvá a príbehy

Svedectvá a príbehy zhromaždené v tejto knihe s podtitulom Diplomacia v období vzniku Slovenskej republiky zachytávajú konkrétne udalosti aj neopakovateľné okolnosti, za ktorých sa konštituovali medzinárodné orgány mladého štátu.

29.03.2018 05:00
debata
Kolektív autorov: Svedectvá a príbehy

Texty 59 slovenských diplomatov s rôznym profilom i osudom sú žánrovo rôznorodé a osobne ladené. Štyria ministri, veľvyslanci, diplomati zameraní na konzulárnu činnosť, kultúrnu či ekonomickú spoluprácu, ľudia skúsení i začínajúci opisujú svoje kroky, pocity i problémy pri plnení neštandardnej úlohy zriadiť, často za neobvyklých okolností, funkčnú inštitúciu doma a zastupiteľské úrady na rôznych miestach sveta. Táto publikácia je určená nielen profesionálom, ale i laickej verejnosti – všetkým, ktorí chcú lepšie porozumieť, ako sa formovala diplomacia samostatnej Slovenskej republiky.

„Uvedomovali sme si, že sa začína nová etapa našich dejín, ale aj našich vlastných životov. Boli sme plní entuziazmu, no zároveň neistoty, lebo sme kontúry našej budúcej cesty ešte len začali presne definovať,“ povedal na krste knihy,ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia vyhlásenia samostatnej SR, jeden z jej spoluautorov, popredný diplomat a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Lajčák publikáciu slávnostne pokrstil spolu s ďalšími tromi osobnosťami, ktoré stáli na čele rezortu diplomacie SR v období rokov 1990–1994, Milanom Kňažkom, Pavlom Demešom a Eduardom Kukanom.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kolektív autorov #Svedectvá a príbehy