Antoni F. Ossendowski: Krajinou ľudí, zvierat a bohov

Denník zážitkov niekdajšieho tajomníka admirála Kolčaka, ktorý počas občianskej vojny v Rusku utekal pred boľševikmi cez Sibír, Mongolsko a Čínu.

02.04.2018 05:00
debata
Antoni F. Ossendowski: Krajinou ľudí, zvierat a bohov

Získal si dôveru mongolských lámov a za nezvyčajných okolností sa zoznámil so slávnym „krvavým barónom“ von Ungern-Sternbergom, baltským Nemcom v cárskych službách, ktorý mal v úmysle vybudovať na území sibírskej kolónie cárskeho Ruska Panmongolské impérium. Cestou cez tajgu, hory a púšte sa Ossendowski dostal na miesta, kam ešte nikdy nevstúpila noha bieleho človeka. Svedectvo o autentických dobrodružstvách a zážitkoch je napísané s takým zanietením, že ťažko odolať mágii výpravy „do hlbín ázijského kotla, žeravého od politických vášní“.

Poľský spisovateľ, cestovateľ a antikomunistický aktivista Antoni F. Ossendowski (1876 – 1945) je známy svojimi knihami o Leninovi a o ruskej občianskej vojne. Vyštudoval prírodné vedy v Petrohrade, neskôr si doplnil vzdelanie na parížskej Sorbonne. Po štúdiách sa stal docentom Technickej univerzity v ruskom Tomsku, no vedeckú kariéru zanechal vďaka vášni pre cestovanie. Po vypuknutí rusko-japonskej vojny v roku 1905 ho vyslali do Mandžuska, kde sa zaoberal geologickým prieskumom pre armádu. V dvadsiatych a tridsiatych rokoch sa preslávil ako cestovateľ, autor reportáží takmer zo všetkých kontinentov pre viaceré poľské a európske časopisy, spisovateľ cestopisov či kníh pre mládež. Kniha Krajinou ľudí, zvierat a bohov bola v dvadsiatych rokoch preložená do sedemnástich jazykov.

V poľskom origináli Przez kraj ludzi, zwierząt i bogów (Warszawa 1923).

F.R. & G.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Antoni F. Ossendowski #Krajinou ľudí #zvierat a bohov