Kniha: Čarovný horor z pláže

Spisovateľka Elena Ferrante je momentálne miláčikom publika. Píše rozsiahle knižky, do ktorých sa dá ponoriť.

02.04.2018 09:00
debata

Vo veľkom sa čítajú – a sú odobrené aj kritikou. V príbehu dvoch priateliek sa odzrkadľuje celá jedna éra života Talianska. Je to sága, presnejšie Neapolská sága, ktorá opisuje desaťročia, ale Ferrante vie písať aj celkom stručne. Na knižných pultoch je titul od tejto autorky s príťažlivým názvom Pláž v noci.

Elena Ferrante, Pláž v noci

Útla kniha je bohato ilustrovaná a je určená deťom. S chuťou si ju však prečítajú aj dospelí milovníci literatúry. Na malom priestore ukázala totiž Ferrante, ako vie málo slovami vyvolať veľký dojem, vytvoriť príbeh, ktorý vyvoláva hlboké emócie. Je v ňom žiarlivosť, láska, nenávisť, strach, násilie, hoci hlavnou postavou je bábika. V príbehu vystupuje more, piesok, búrka, zlý plavčík, zlý háčik, zlé hrable a tieto bizarné kulisy a účinkujúci vytvárajú strašidelný príbeh o tom, ako sa milujúca bytosť cíti po zrade, ako v náhlej opustenosti všetko vyzerá strašnejšie a hrozivejšie, ako keď nás niekto ľúbi a chráni.

Ferrante rozpráva o bábike, ktorá žiarli na mačiatko, čo pribudne v rodine. Vyzerá to ako nevinná rozprávočka, ale spisovateľka námet privedie do krutého hororu. A navyše – do zvláštnej atmosféry doudieraných citov a opustenosti ešte vloží extra motív – odcudzenie slov. Niekto ich vyťahuje bábike z úst. Ona už od šťastia skoro vedela rozprávať a zrazu…

Skrátka, je to majstrovské dielo, ktoré určite aj v detských hlavičkách vzbudí otázniky, ale najmä – riadne pohne emočnou inteligenciou, lebo príbeh vzbudí rôzne otázky. Dobre, ak čítajú knižku s rodičmi a o všetkom tom sa aj pozhovárajú. Skvostný text dopĺňa obrázkami známa ilustrátorka Mara Cerri, ktorá motív z pláže nakreslila s primeraným napätím. Dokonca je tam nakreslené aj to, ako ťahá háčik bábike slová z úst… Posledné slovo, ktoré chce bábike vziať, je mama, ale vtedy príde záchrana.

Úsmev aj reč sa vrátia, keď malé dievčatko znova nájde svoju bábiku, dojem však zostane. Knižka, ktorú preložil Peter Bilý, stupňom poetickosti pripomína Malého princa. Je v nej málo slov, ale čitateľ si uvedomí, aké sú vzácne. Vedia stvoriť čarovný svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Ferrante #Pláž v noci