Liao I-wu: Pre jednu a sto piesní

Za jedinú báseň sa dostal do väzenia. V júni 1989 tiekla na pekinskom námestí Tchien-an-men krv doslova potokom, čínsky režim tu tvrdou rukou zakročil proti protestujúcim občanom.

07.04.2018 05:00
debata
Liao I-wu: Pre jednu a sto piesní
Liao I-wu Pre jednu a sto piesní Liao I-wu: Pre jednu a sto piesní

Mladý básnik si vtedy povedal, že svoj hnev a bezmocnosť premení na verše. Napísal silnú protestnú báseň Masaker, ktorá sa rýchlo rozšírila v prepisoch a nahrávkach.

Pre bežných občanov bola zdrojom vnútornej sily, no pre autora sa tým začala dlhá a ťažká cesta čínskymi väznicami. Strhujúca autobiografická kniha básnika, ktorý ako odporca režimu strávil štyri roky vo väzení, je svedectvom o odvahe, nezlomnosti, ale aj beznádeji.

Liao I-wu (1958) je čínsky spisovateľ, hudobník a básnik. Je kritikom čínskeho režimu. Vo februári 1990 bol zatknutý spolu so šiestimi priateľmi a tehotnou manželkou. Vo väzení bol vystavený mučeniu a krutému zaobchádzaniu, dvakrát sa pokúsil o samovraždu. Jeho knihy, z ktorých niektoré sú zbierkami rozhovorov s obyčajnými ľuďmi z nižších vrstiev čínskej spoločnosti, vyšli na Taiwane a v Hongkongu, ale sú zakázané v Číne. Od roku 2011 žije v exile v Nemecku.

Kniha vychádza v preklade Viery Lelkesovej.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Liao I-wu #Pre jednu a sto piesní