Gerti Tetzner: Tri životy Maxi

Kto som ja a prečo žijem práve tento život? Je vôbec dostatočne zaujímavý? Nežijú druhí ľudia krajší život? Nemajú sa iní náhodou lepšie ako ja? Lebo občas to tak vyzerá...

08.04.2018 05:00
Gerti Tetzner Tri životy Maxi
Gerti Tetzner: Tri životy Maxi
debata
Gerti Tetzner: Tri životy Maxi
Gerti Tetzner Tri životy Maxi Gerti Tetzner: Tri životy Maxi

Maxi je najvyššia z triedy, zasnívaná samá-ruka samá-noha, žije len s mamou, ktorá musí pracovať aj cez víkendy, lebo je vodičkou električky. Ani nie desaťročná školáčka je aj preto často ponorená vo svojom vlastnom svete. V ňom sa rozpráva s vymysleným kamarátom, ktorý je údajne veľmi múdry a má čarovnú moc.

Keď sa mu Maxi neustále sťažuje na svoj nudný život, ponúkne jej šancu skúsiť si život v koži spolužiačky, ktorú nadovšetko obdivuje, závidí jej rodinu, usporiadaný život a spoločné raňajky… A dobrodružstvo v cudzej koži začína. Tri životy Maxi je knižka, ktorá vznikla veľmi dávno a teraz prichádza jej nové vydanie. Príbeh je ale rovnako aktuálny ako v čase svojho vzniku.

Nemecká spisovateľka Gerti Tetzner (1936) vyštudovala práva v bývalej NDR a ako notárka pracovala niekoľko rokov v lipskom okrese. Neskôr absolvovala Inštitút literatúry J. R. Bechera, živila sa príležitostnými zamestnaniami a naplno sa venovala spisovateľskej činnosti. Debutovala románom Karen W. v roku 1974.

V nemeckom origináli Maxi (Der Kinderbuchverlag Berlin 1979). Preložila Jana H. Hoffstädter.

Vydavateľstvo E. J.

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Gerti Tetzner #Tri životy Maxi