Spomienka na Kadlečíka priblíži jeho tvorbu aj život

Známy autor samizdatovej literatúry Ivan Kadlečík by tento mesiac oslávil 80 rokov. Pri tejto príležitosti sa v nedeľu 8. apríla o 15:00 uskutoční v bratislavských Klariskách Spomienka na Ivana Kadlečíka, ktorá priblíži nielen jeho bohatú literárnu tvorbu, ale aj život.

06.04.2018 07:00
Ivan Kadlečík Foto:
Známy autor samizdatovej literatúry Ivan Kadlečík zomrel vo veku 76 rokov.
debata

Ako ďalej agentúru SITA informovala Jana Túry z marketingu a obchodu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, na podujatie pozývajú spolu s občianskym združením literarnyklub.sk. Súčasťou programu bude slávnostné uvedenie 2. zväzku autorovho súborného diela z vydavateľstva KK Bagala a v dizajnérskej úprave Matúša Lelovského. Zaznie aj príhovor literárneho vedca Pavla Matejoviča, ukážky z knihy prečíta Štefan Bučko a chýbať nebude hudobný program pozostávajúci z ukážok z tvorby skladateľa Johanna Sebastiana Bacha, ktorej znalcom bol práve Kadlečík.

Spisovateľ, esejista, básnik, ale i hudobník Ivan Kadlečík sa narodil 8. apríla 1938 v Modre v rodine evanjelického farára. Základnú školu vychodil v Rači, zmaturoval na 11-ročnej strednej škole v Senci roku 1956. Vysokoškolské štúdium slovenského jazyka a literatúry absolvoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v rokoch 1956 – 1961. Pracovať začal v Košiciach v Mestskom archíve, potom nastúpil na základnú vojenskú službu a po jej skončení pracoval ako novinár v krajskej redakcii denníka Pravda v Košiciach. Popritom spolupracoval s Východoslovenským vydavateľstvom, podieľal sa na vzniku košického literárneho štvrťročníka Krok 66 a dvojmesačníka Krok 67, ktoré aj spoluredigoval.

Roku 1968 sa presťahoval do Martina, kde bol v rokoch 1968 – 1970 šéfredaktorom kultúrneho dvojtýždenníka Matičné čítanie a od roku 1970 pracoval v Biografickom ústave Matice slovenskej. Pre politické postoje vyslovované najmä v publicistickej tvorbe ho roku 1971 zo zamestnania prepustili, vylúčili zo Zväzu slovenských spisovateľov a počas celého obdobia normalizácie nemohol publikovať. Jeho práce vychádzali v samizdate.

V roku 1977 sa presťahoval do Pukanca, kde pracoval ako vedúci v predajni Slovenskej knihy. Venoval sa aj hre na organ, bol znalcom diela Johanna Sebastiana Bacha a v rokoch 1982 – 1990 pôsobil v Pukanci ako organista v evanjelickom kostole. Kadlečík po novembri 1989 vydal niekoľko kníh. Jeho korešpondencia s českým spisovateľom Ludvíkom Vaculíkom vyšla pod názvom Poco rubato, eseje vyšli napríklad v knihách Hlavolamy, Vlani ako dnes, Žiť sa dá len autobiograficky, Rapsódie a miniatúry, Chronoskop a mnohých ďalších.

Od roku 1990 bol zamestnaný v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Od mája 2004 bol členom korešpondentom literárnej sekcie Bavorskej akadémie krásnych umení. Zomrel 15. júla 2014. Za svoju tvorbu získal Cenu Dominika Tatarku za rok 1995 za knihu Hlavolamy, Cena ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2002, Cenu Jána Langoša za rok 2011 a in memoriam Cenu Sebastian za roky 2014. Informácie pochádzajú z archívu agentúry SITA a z Literárneho informačného centra.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #KK Bagala #Štefan Bučko #Ivan Kadlečík #samizdat