Od Masaryka až po Babiša. Česi poznajú knihu roka

Keď koncom februára ohlásili desať adeptov na cenu Anasoft litera, od jedného z porotcov Patrika Orieška vtedy zaznela malá výhrada. Slovenská literatúra podľa neho nereflektuje vonkajšiu realitu a ak, tak na veľmi malom stupni. Celkom opačná situácia nastala u našich českých susedov, kde v stredu večer vyhlásili výsledky 17. ročníka knižných cien Magnesia Litera. Knihou roka sa podľa poroty zloženej z troch stoviek kritikov, akademikov a kníhkupcov stala esej Erika Taberyho Opuštěná společnost s podtitulom Česká cesta od Masaryka po Babiše.

06.04.2018 10:53
debata
Erik Tabery si počas slávnostného ceremoniálu... Foto: Profimedia
Erik Tabery Erik Tabery si počas slávnostného ceremoniálu preberá cenu za knihu roka.

Český novinár, politický komentátor a šéfredaktor týždenníka Respekt Erik Tabery vo víťaznom titule Opuštěná společnost opisuje vývoj krajiny od roku 1918 až po súčasnosť, pričom sa aktuálne politické a spoločenské udalosti snaží zasadiť do historického kontextu. Popri snahe o lepšie pochopenie vývoja českej spoločnosti od demokracie k totalite a zase naspäť sa zároveň pokúša opísať aj hrozby, ktorým politický systém čelí dnes. Tou najväčšou je podľa jeho slov populizmus.

Ako Tabery priznal v rozhovore pre Český rozhlas, populizmus k politike patrí, ide len o to, do akej miery je výrazný: „V niečom je populizmus zdravý, upozorňuje na to, kde zlyháva tradičná politika. Problém je v krajinách, a medzi ne patrí aj Česko, ktoré majú kratšiu tradíciu slobody. V nich sa populizmus javí ako ideálny liek na všetko. Také výkriky, že parlament nie je potrebný, že nie je treba zastupiteľov, že stačia len starostovia, to všetko vytvára pocit, že nie sú potrebné ani pravidlá či inštitúcie. Pritom to, čo nás delí od zmätku, anarchie, teroru, sú práve fungujúce inštitúcie a pravidlá.“

Po troch rokoch, keď hlavnej cene kniha roka vládla próza, zvíťazila vďaka knižke Opuštěná společnost publicistika. Aktuálnym témam sa však nevyhýba ani víťaz v prozaickej kategórii – Josef Pánek s knihou Láska v době globálních klimatických změn. Podľa poroty je Pánkova kniha štýlovo aj tematicky svojbytná, pretože nie je závislá od súčasných literárnych trendov. „Dotýka sa síce väčšiny aktuálnych tém ako xenofóbia, rasizmus a ďalších globálnych javov, robí to však s noblesou, humorom a šibalstvom blízkym Hrabalovi, Haškovi či Demlovi,“ uviedla porota v spoločnom stanovisku. V kategórii próza mala šancu uspieť aj česká spisovateľka, prekladateľka, dramaturgička a scenáristka Petra Soukupová, ktorá si mohla odniesť rekordné tri ceny Magnesia Litera. Nakoniec nomináciu na víťazstvo nepremenila ani v jednej kategórii.

Medzi zaujímavé tituly patrí aj víťazná knižka kategórie literatúra pre deti a mládež – Transportem za věčnost od Františka Tichého, ktorá sa venuje téme holokaustu, či Magor a jeho doba – biografia Ivana Martina Jirousa z pera novinára Marka Švehlu, ktorý si domov odniesol cenu za objav roka. Pri príležitosti stého výročia založenia republiky vyhlásili usporiadatelia literárnej súťaže aj anketu o najlepšiu českú knihu storočia. Odborníci aj široká verejnosť sa v tomto prípadne spoločne zhodli na Osudoch dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magnesia Litera #Erik Tabery #Opuštěná společnost #Josef Pánek